Beste restaurant ter wereld sluit de deuren, en dat gaat gepaard met veel zelfkritiek op ‘zieke’ business van fine dining: “Dit is niet vol te houden”
De bekende Deense sterrenzaak Noma - meermaals uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld - sluit de deuren. Dat kondigt de Deense chef René Redzepi zelf aan. De chef-kok zegt dat voor hem de job van koken op het allerhoogste niveau, vol slopende uren en een ronduit intense werkcultuur, een breekpunt heeft bereikt. “Het is onhoudbaar”, zegt hij in een gesprek met ‘The New York Times’.
Noma, in de Deense hoofdstad Kopenhagen, staat al jaren aan de ultieme gastronomische top - het mocht zich vorig jaar zelfs voor de vijfde keer het beste restaurant ter wereld noemen, een record. Daar was driesterrenchef Réne Redzepi (45), die wordt gezien als één van de briljantste en invloedrijkste chef-koks van deze tijd, nog steeds blij als een kind mee: “Dit vind ik zelfs onze mooiste overwinning van de vijf. Ook voor ons heeft het er tijdens de coronalockdown benard uitgezien. Om die te doorworstelen, hebben we zelfs hamburgers verkocht”, zei hij.
KIJK. Over het succes van het Deense restaurant werd zelfs een film gemaakt:
Zaak heruitvinden
Maar wie nog wil genieten van de zeer bijzondere gerechten die Noma serveert, denk aan rendierhart op een bedje van spar of een bolletje saffraanroomijs in een kom van bijenwas, zal zich moeten haasten. Redzepi zegt tegen ‘The New York Times’ dat het restaurant voor gewone service zal sluiten tegen het einde van 2024.
Niet dat het liedje daarmee volledig uit is. De sterrenzaak wil zichzelf heruitvinden als een soort voltijds ‘voedingslaboratorium’, dat nieuwe gerechten en producten ontwikkelt voor Noma Projects, de e-commerce-kant van de zaak, klinkt het in de Amerikaanse krant. De eetzalen zullen enkel openen voor periodieke pop-ups. De rol van Redzepi zelf zal veel meer die van een ‘chief creative officer’ worden dan van chef-kok.
Ook de hele industrie heruitvinden
Het is ongetwijfeld een schok voor de culinaire wereld. Dit is alsof Manchester United besluit om het Old Trafford-stadium te sluiten voor fans, terwijl het team wel blijft verder spelen, analyseert ‘The New York Times’. Maar de bijzondere, overdadige, immer originele stijl van fine dining die Noma zelf mee heeft helpen creëren en promoten over heel de wereld - heel innovatief, heel arbeidsintensief en heel duur - maakt mogelijk een soort duurzaamheidscrisis door, klinkt het. De menselijke kosten van de industrie zijn té hoog.
Loodzwaar
De beslissing komt op het moment dat Noma en vele andere eliterestaurants zeer kritisch worden bekeken voor de behandeling van de mensen achter die exquise gerechten. Redzepi, die ook onder vuur is komen te liggen, erkent al lang dat zijn personeel slopend lange, en loodzware shiften moet draaien om af te leveren wat ze afleveren, en dat daarbij ook geregeld geroepen wordt.
Volgens hem is het simpelweg niet meer werkbaar om zijn bijna honderd werknemers daar eerlijk voor te compenseren en tegelijk ook de enorm hoge standaarden aan te houden, tegen prijzen die de markt moet kunnen verdragen. Daarom, streep erdoor. “We moeten deze industrie volledig herzien”, zegt de chef. “En we moeten op een andere manier werken. Dit is simpelweg te moeilijk.”
Het is niet vol te houden. Niet financieel, niet emotioneel. Niet als baas, niet als mens. Het werkt gewoon niet.
Eerder klonk er al eenzelfde geluid bij de Finse chef Kim Mikkola, die vier jaar bij Noma werkte. “Fine dining is zoals diamanten, ballet en andere elitezaken - er zitten heel vaak misstanden mee ingebakken. Alles dat zo luxe is, wordt op iemands rug gemaakt. Iemand moet er een prijs voor betalen.”
Onhoudbaar
Redzepi zegt nog dat het voor hem al heel lang onhoudbaar voelde om op het hoge niveau te opereren dat Noma internationaal roem en bewondering heeft opgeleverd. Maar tot hij noodgedwongen door de coronapandemie thuiszat, was hij naar eigen zeggen nooit lang genoeg gestopt met werken om zich af te vragen of misschien niet het hele businessmodel kapot is. Nu besluit hij: “Het is niet vol te houden. Niet financieel, niet emotioneel. Niet als baas, niet als mens. Het werkt gewoon niet.” Dat zijn nieuwe project niet meteen start, heeft te maken met eerdere toezeggingen en afspraken, en met het feit dat hij onder meer een nieuwe productiefaciliteit voor Noma Projects wil bouwen.
Hoop
“Ik hoop dat we de wereld kunnen bewijzen dat je oud kunt worden en creatief kunt zijn en plezier kunt hebben in de industrie”, zegt hij nog. “In plaats van zwaar, uitputtend, laagbetaald werk onder slechte managementomstandigheden die mensen compleet afmatten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
25
Oekraïne zal aanvallen diep in Rusland opdrijven, zegt Britse stafchef
-
Toezichthouder VS onderzoekt grote terugroepactie Tesla
De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar een grote terugroepactie van Tesla in december van meer dan 2 miljoen auto’s uit zorgen over de veiligheid van het rijhulpsysteem Autopilot. De NHTSA kijkt nu of de software-updates voor Autopilot voldoende zijn om die zorgen weg te nemen. -
Frankrijk op scherp: 6.000 extra agenten voor aankomst van olympische vlam
Frankrijk zet ongeveer 6.000 extra agenten in tijdens de aankomst van de olympische vlam in Marseille. Dat maakte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bekend. -
-
Macron pleit voor grotere investeringen in Europese defensie: “Anders dreigt Europa dood te gaan”
-
PREMIUM49
Geen plek meer veilig op bezette Krim: Bidens risicovolle zet met ATACMS-raketten. Is dit een keerpunt in de oorlog?
De Amerikaanse president Joe Biden heeft in het geniep ATACMS-raketten geleverd aan Oekraïne. Zelensky vraagt hier al om sinds het begin van de oorlog. Oekraïne voert er aanvallen mee uit tot diep achter de frontlinie. Op de Krim is geen enkele plek meer veilig en zelfs Russische steden komen in het vizier. Is dit een nieuwe escalatie? Kan ook Moskou getroffen worden? En betekent dit een keerpunt? We stelden de vraag aan militair historicus Tom Simoens. -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
Arrestaties bij protest tegen komst asielzoekerscentrum in Ierland
-
Geranium uit Kopenhagen uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, The Jane en Hof van Cleve op plaats 23 en 27
Het Deense restaurant Geranium van chef-kok Rasmus Kofoed is vanavond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Op de awardshow in Londen van de ‘World’s 50 Best Restaurants 2021' werd de ranglijst van de beste restaurants ter wereld live bekendgemaakt. In eigen land slaagde Peter Goossens van Hof van Cleve erin 9 plaatsen te stijgen naar plaats 27. Nick Bril schuift met The Jane voor het eerst op naar de top 50, meteen op plaats 23. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
10
Vorig jaar bijna 410.000 goedgekeurde asielaanvragen in EU: stijging van 7 procent
42 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerjan tobbak
Gunter Verleyen
victor vandesande
Ronny minnen
gerry vermeulen