Agentschap Wegen en Verkeer

Beide liften van voetgangerstunnel onder de Schelde in Antwerpen werken weer

Na een renovatie van één jaar werkt de lift van de Sint-Annatunnel, dat is de voetgangerstunnel, op de Antwerpse rechteroever opnieuw. De lift op linkeroever was vorige zomer al afgewerkt. In het verleden waren er vaak problemen met de liften. Dit voorjaar worden ook de roltrappen gerenoveerd.

De renovatie van de lift van de Sint-Annatunnel, de voetgangerstunnel, op rechteroever heeft bijna een jaar geduurd. De werking van de lift wordt deze maand nog extra opgevolgd om te kijken of ze naar behoren werkt. Er worden wel geen problemen meer verwacht. Op linkeroever zijn er sinds de renovatie nog nauwelijks storingen. Daar werd de lift vorige zomer al opnieuw in gebruik genomen. 

De renovatie nam wat tijd in beslag want de liften zijn bijna 100 jaar oud en het was niet makkelijk om herstellers te vinden. "Het is inderdaad industrieel erfgoed", zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). "Door de grondige renovatie waarbij ook het besturingssysteem werd aangepast, kunnen ze toch weer een hele tijd mee. Het oude verhaal en nieuwe technieken gaan nu hand in hand." De motoren werden gemoderniseerd. Er zijn ook nieuwe kabels aangebracht.

Oude roltrappen dit voorjaar gerenoveerd

Vooral de liftdeuren waren vaak een probleem. Als mensen soms op het laatste nippertje nog in de lift wilden stappen, blokkeerden die deuren wel eens. "Er is nu een nieuw veiligheidssysteem waardoor alles veel vlotter moet werken en de liften minder snel in panne zouden vallen", vertelt Peeters. 

In het voorjaar krijgen de oude roltrappen ook nog een grondige renovatie. Er wordt ook gewerkt aan de vloeren en de buitengevels van de tunnel. Het extra veer over de Schelde om mensen naar de overkant te brengen, zal al zeker tot april blijven varen. Dan komt er een evaluatie.

Dagelijks gebruiken zo'n 18.000 mensen de Sint-Annatunnel in Antwerpen.

Meest gelezen