Sihame El Kaouakibi wil werk als Vlaams Parlementslid stapsgewijs hervatten, "maar na deze legislatuur stap ik uit de politiek"

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi gaat "stapsgewijs" opnieuw aan het werk, maar stopt na deze legislatuur met de politiek. Dat zegt ze op Instagram. Tegelijk herhaalt ze haar vraag om een parlementair medewerker in dienst te mogen nemen, wat haar tot nog toe is geweigerd.

Met een Instagrampost getiteld "Mijn politieke toekomst" laat Sihame El Kaouakibi weer van zich horen. Ze begint met nieuwjaarswensen en zegt vervolgens weer licht te krijgen in haar leven. "Men dacht mijn licht voor altijd te doven, maar de dimknop draait weer naar 'aan'. Naar 'lichter'."  

De politica zit al een tijdlang thuis met ziekteverlof. Sinds ze anderhalf jaar geleden in opspraak kwam nadat ze gefraudeerd zou hebben met subsidies voor haar sociale dansproject Let's Go Urban, heeft El Kaouakibi haar functie als parlementslid niet meer uitgeoefend. Ze wil nu dus weer aan slag gaan. "Ik begin op 20 procent en we bouwen rustig aan op", schrijft ze. "Ik vroeg omwille hiervan in november 2022 een parlementaire medewerker aan op basis van mijn absoluut recht. Dit werd geweigerd. Reden: langdurige ziekte en geen zicht op het einde van de ziekteperiode."

Parlementair medewerker

El Kaouakibi zetelt als onafhankelijk parlementslid nadat ze "in onderling overleg" uit de partij Open VLD was gestapt. "Als onafhankelijk lid heb ik geen partij, studiedienst of fractie, dus de noodzaak aan een medewerker is zelfs hoger om mijn mandaat überhaupt te kunnen uitoefenen", argumenteert ze. De reden van weigering zou nu vervallen zijn en El Kaouakibi heeft naar eigen zeggen opnieuw een aanvraag ingediend en die is onontvankelijk verklaard, "want... 'kerstvakantie voor het parlement' en de documenten waren 'onvolledig'."

In het bericht haalt ze ook aan dat ze blijft "streven naar gelijkheid en gelijkwaardigheid voor iedereen." Ze wil dan ook haar legislatuur als parlementslid afmaken, al zal "de manier waarop in elk geval atypisch zijn." Wat ze daar juist mee bedoelt, is niet duidelijk. "Wat ik wel kan zeggen is dit: na deze legislatuur stap ik uit de politiek en start ik opnieuw. Hoe dit er zal uitzien, zal ik vormgeven door te spreken met vooral jongeren, academici, experten en mijn dichte omgeving." De politica sluit af met "wordt vervolgd..."

De zaak rond El Kaouakibi is intussen voor onbepaalde duur uitgesteld na vragen vanuit verschillende partijen om extra onderzoeksdaden. In oktober werd de parlementaire onschendbaarheid van El Kaouakibi nog opgeheven. Dat maakt het voor het parket mogelijk om het parlementslid te vervolgen.

Meest gelezen