Marijke De Kock van het gelijknamige zandwinningsbedrijf
Maarten De Cock

Minister Demir weigert nieuwe vergunning voor zandgroeve De Kock in Neerijse

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert een nieuwe vergunning voor de zandgroeve van de firma De Kock in Neerijse. De vorige vergunning was in 2017 geschorst. Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant had het bedrijf een nieuwe vergunning op proef gegeven. Maar de lokale actiegroep Kerkeveld ging daartegen in beroep en krijgt nu gelijk van de minister.

"Wij zijn enorm ontgoocheld", zegt zaakvoerder Marijke De Kock van het gelijknamige zandwinningsbedrijf. "Vlak voor de kerstvakantie kregen we te horen dat de minister onze vergunningsaanvraag geweigerd heeft. Wij hebben het gevoel dat we ons dossier niet volledig hebben kunnen toelichten. We hadden van de provincie nochtans een proefvergunning gekregen voor 2 jaar, maar we kunnen niet eens aantonen hoe dat in de praktijk zou verlopen zijn", aldus De Kock. 

Actiegroep tevreden

Peter Singulé van het lokale buurtcomité Kerkeveld reageert tevreden op de beslissing van minister Demir. "Wij zullen ons tegen dit project blijven verzetten zolang het nodig is", zegt hij. "De provincie had de vergunning onder voorwaarden goedgekeurd. Maar voor ons blijven de voorgestelde transportroutes van en naar de zandgroeve onbespreekbaar. Onze grootste bezorgdheid blijft het zware vrachtverkeer op wegen die daarvoor niet geschikt zijn, zoals de N 253 en de Langestraat in Neerijse. We zijn hiermee al bezig sinds 2009 en we blijven doorgaan zolang dat moet", besluit Singulé. 

Peter Singulé van buurtcomité Kerkeveld
Maarten De Cock

Meest gelezen