HERBELEEF. Regering bereikt akkoord met Engie over kerncentrales

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en zijn kernkabinet buigen zich maandagnamiddag vanaf 15.30 uur over de ultieme onderhandelingen met energiebedrijf Engie over de verlenging van de levensduur van Doel 4 en Tihange 3. Erna volgt een persconferentie waarop alle beslissingen wereldkundig worden gemaakt. Volg alles hier live.

mtm
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Verlenging kerncentrales

    • Na maanden onderhandelen hebben regering en Engie eindelijk akkoord
    • Levensduur van kerncentrales Tihange 3 en Doel 4 wordt verlengd.
    • Beide centrales moeten effectief draaien tijdens winter van 2026-2027.
    • Engie kan meteen starten met voorbereidende werken.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    INTEGRAAL. Persbericht van federale regering over verlenging kernreactoren Doel 4 en Tihange 3

    Engie en de Belgische federale regering hebben vandaag een akkoord ondertekend (Heads of Terms and Commencement of LTO Studies Agreement) met het oog op de verlenging van de operationele levensduur van de kernreactoren van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar, goed voor een totale productiecapaciteit van 2 GW.

    Dit principeakkoord is een belangrijke stap en effent de weg voor de sluiting van volledige overeenkomsten in de komende maanden. Het voorziet ook in de onmiddellijke aanvang van de vereiste milieu- en technische studies om de vergunningen te verkrijgen die nodig zijn voor deze verlenging.

    Het concretiseert de elementen uit de op 21 juli 2022 ondertekende Letter of Intent en specificeert bepaalde modaliteiten voor de volgende onderwerpen:

    • het schetst de contouren van de oprichting van een juridische structuur voor de twee nucleaire eenheden, die paritair in handen is van de Belgische Staat en Engie;
    • het bepaalt het kader voor een plafonnering van de toekomstige kosten voor de verwerking van kernafval, wat het mogelijk zal maken in de komende weken de technische en financiële parameters van een plafonnering vast te stellen, met inbegrip van een risicopremie;
    • het stelt een reeks garanties vast om de goede uitvoering van de verbintenissen van de kernexploitant te waarborgen.

    Met dit akkoord bevestigen beide partijen hun doelstelling om alles in het werk te stellen om de kernreactoren van Doel 4 en Tihange 3 in november 2026 opnieuw op te starten.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    De persconferentie zit erop.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "In handen nemen van onze energie"

    Voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) gaat dit akkoord "veel verder dan louter de verlenging van de levensduur van twee reactoren". "Het gaat ook over het nucleair afval, het oprichten van een structuur waarin we beiden participeren en het in handen nemen van onze energie."

    Maar, zo gaf ook Van der Straeten toe, we zijn er nog niet helemaal. "Maar alle tussenstappen zijn belangrijk. Dit is een hele belangrijke om ons gezamenlijke doel voor de winter van 2026 te kunnen realiseren."

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Niet alles beslist"

    Er werd weliswaar een akkoord bereikt over de manier waarop de factuur voor de afvalverwerking moet worden berekend, maar nog niet hoeveel die maximumfactuur daadwerkelijk zal bedragen, zo gaven premier De Croo en energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) toe. "In het verleden werd hier nooit iets over vastgelegd, wat het nu extra moeilijk maakt om dat wel te doen. We gaan daar nu mee aan de slag, maar het belangrijkste is dat de voorbereidende werken wél morgen al kunnen beginnen."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Morgen kan het werk beginnen"

    "Engie kan morgen beginnen met de voorbereidende werken om ervoor te zorgen dat de twee kerncentrales tegen de winter van 2026 klaar zijn om heropgestart te worden", zo verklaarde De Croo. "Dat gaat dan niet om de spreekwoordelijke spade die in de grond gaat, maar de opstart van een aantal studies. Om te beginnen zal er een milieu-effectenrapport worden gemaakt. Er zal ook studiewerk rond de veiligheid worden opgestart. Dat zijn de elementen die cruciaal zijn om de centrales te verlengen voor de winter van 2026."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Belgische Staat voor 50 procent aandeelhouder

    Er wordt ook een gemeenschappelijke structuur opgestart om de twee reactoren te beheren. "De Belgische Staat en Engie worden de enige twee aandeelhouders", aldus De Croo. "Wij dragen 50 procent verantwoordelijkheid in de vennootschap die dit zal uitvoeren, exploitant Engie draagt de andere 50 procent."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Hoeksteen voor bevoorradingszekerheid"

    Het akkoord dat met energiebedrijf Engie gesloten werd met betrekking tot de verlenging van de levensduur van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 vormt "een hoeksteen" voor de energiebevoorradingszekerheid van ons land. Dat verklaarde premier Alexander De Croo (Open VLD) maandagavond op een persconferentie. "Vandaag staat ons land al in voor de bevoorrading van andere landen en zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er in Duitsland geen tekorten zijn. De verlenging van de kerncentrales waarover een akkoord is bereikt, is gericht op de winter van 2026. Ik weet dat sommigen zich afvragen welke garanties kunnen bestaan over de bevoorradingszekerheid in die winter. Wel, het is zeker dat de werken morgen kunnen beginnen. maar het gaat om een technische installatie, en at maakt het bijzonder complex. We moeten rekening houden met de juiste voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Persconferentie start om 18.20 uur

    De persconferentie over het akkoord over de verlenging van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 start om 18.20 uur, zo bevestigt de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open VLD). Volg alles hier zo meteen via bovenstaande livestream.

    (Als u bovenaan dit artikel geen video te zien krijgt, moet u het artikel even refreshen met F5).
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Factuur voor afvalverwerking

    De regering en Engie bereikten ook een akkoord over de manier waarop de factuur voor de afvalverwerking moet worden berekend. Het gaat hier over het maximale bedrag dat de berging van het afval en de ontmanteling van de kerncentrales gaat bedragen. De methode ligt dus vast, maar er moet de komende weken wel nog voort worden onderhandeld over wat dat nu concreet betekent.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Heropstart op 1 november 2026

    De twee kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 zullen op 1 november 2026 heropgestart worden, zo werd beslist tijdens de regeringsonderhandelingen met Engie. Het energiebedrijf kan dus meteen beginnen aan de herstellingswerken, zodat de heropstart vlot kan verlopen.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Pas akkoord bij groen licht kernkabinet

    Het kernkabinet buigt zich maandag over een tekst waarover premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) het eens zijn geraakt met Engie over de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Dat wordt bevestigd in regeringskringen. Al wordt daar aan toegevoegd dat er pas een akkoord is indien de kern het licht op groen zet.

    Vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) merkte op dat er nog verschillende stappen moeten worden gezet alvorens het tot een levensduurverlenging komt, indien de regering het eens raakt. Zo moet Engie snel starten met de voorbereidende werken om beide centrales tijdig klaar te krijgen voor de winter van 2026-27.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Sluiten van de beurs

    Na het kernkabinet - dat momenteel nog aan de gang is - volgt een persconferentie waarin bekendgemaakt wordt wat er allemaal beslist is over de verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Verwacht wordt dat die persconferentie ten vroegste om 17.30 uur zal beginnen, na het sluiten van de beurs.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Hopen op akkoord"

    Het kernkabinet zit momenteel samen, maar de vicepremiers wilden bij hun aankomst aan de Westraat 16 geen commentaar kwijt. "We hopen op een akkoord", stelden David Clarinval (MR) en Georges Gilkinet (Ecolo). Die laatste voegde er aan toe dat er na een akkoord, nog verschillende stappen moeten volgen alvorens de levensduurverlenging effectief een feit is.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Allesomvattend akkoord?

    Of het om een alomvattend akkoord gaat of enkel over een deelakkoord is nog niet helemaal duidelijk. Binnen de regering valt wel te horen dat de voorbereidingen en de werken voor de verlenging meteen starten zodra de deal er is. Engie zou het akkoord ook ondertekenen en niet wachten op een eventueel definitieve regeling over de factuur voor de berging van het kernafval en de ontmanteling van de kerncentrales. Over dat aspect volgt mogelijk pas later volledige duidelijkheid.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Kernkabinet zit samen

    Het kernkabinet zit sinds 15.30 uur bijeen om zich te buigen over de ultieme onderhandelingen met Engie over de verlenging van de levensduur van de twee jongste kerncentrales. Erna zal een persconferentie volgen waarin de beslissingen wereldkundig worden gemaakt. Die kan je hier live volgen.

    Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne van der Straeten (Groen) onderhandelen al maanden met Engie over de verlenging van de levensduur van Tihange 3 en Doel 4. Volgens de ‘Letter of Intent’ die de regering en de energiereus afgelopen zomer overeen kwamen, moest de deal eigenlijk eind vorig jaar gesloten zijn. Toen luidde het echter dat op een aantal cruciale punten veel vooruitgang was geboekt , maar dat er meer tijd nodig was om tot een akkoord te komen dat beide partijen volledig tevreden stelt.

    De gesprekken duurden zondag tot laat door en gingen maandag vroeg weer van start. Het is van belang dat Engie spoedig kan starten met de voorbereidende werken, om te verzekeren dat de beide centrales effectief draaien tijdens de winter van 2026-2027.

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer