Militairen helpen bij de ontruiming van een tentenkamp van aanhangers van ex-president Bolsonaro.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

1.200 aanhangers van Bolsonaro opgepakt bij ontruiming van tentenkamp aan legerhoofdkwartier in Brasilia

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia is een dag na de bestorming van het parlement en andere overheidsgebouwen een kamp met zo'n 1.200 aanhangers van ex-president Bolsonaro ontruimd door de politie en het leger. Later vandaag vinden in verschillende steden nog demonstraties voor de democratie plaats.

In Brasilia lijkt de rust op het eerste gezicht weergekeerd na de gewelddadige bestorming gisteren van het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof door aanhangers van ex-president Jair Bolsonaro. Om een herhaling van de feiten te voorkomen, is het Plein van de Drie Machten, waar die gebouwen zich bevinden, volledig afgeschermd. De federale overheid heeft de veiligheidstaken ook overgenomen van de regionale overheid.

Op verzoek van de voorzitter van het Hooggerechtshof is ook een tentenkamp met aanhangers van Bolsonaro vlak bij het hoofdkwartier van het leger ontruimd. Bolsonaro's aanhangers hebben er maandenlang gebivakkeerd in een poging om het leger ervan te overtuigen een militaire staatsgreep te plegen, na wat zij gestolen verkiezingen noemen.

Op beelden en foto's is te zien hoe honderden militairen en agenten van de oproerpolitie het kamp omsingelen en beginnen te ontruimen. Volgens het Braziliaanse ministerie van Justitie werden bij de ontruiming - die vreedzaam verliep - zo'n 1.200 demonstranten opgepakt. In tientallen bussen werden ze naar politiekantoren gebracht. De politie zal nu nagaan wie van hen gisteren betrokken was bij de bestorming. Ook andere soortgelijke kampen aan militaire gebouwen elders in het land zouden de komende dagen ontruimd moeten worden.

BEKIJK - Ordediensten ontruimen kamp, aanhangers Bolsonaro worden afgevoerd in bussen:

Videospeler inladen...
Honderden militairen en agenten van de oproerpolitie omsingelden het tentenkamp.

Gisteren waren al enkele honderden betogers opgepakt, tussen de 200 en 400, afhankelijk van de bron. Velen van hen kwamen met bussen vanuit verschillende delen van Brazilië naar de hoofdstad. Er loopt nu ook een onderzoek naar wie die honderden bussen ingelegd en betaald heeft. Op die manier wil het gerecht te weten komen wie achter het gewelddadige protest zit.

Intussen worden ook al enkele toplui verantwoordelijk gesteld voor wat gisteren fout liep. Zo ontsloeg de gouverneur van het federale district rond Brasilia, Ibaneis Rocha, gisteren al de politiechef in de hoofdstad, omdat de politie niet voldoende zou hebben opgetreden tegen de betogers. Diezelfde gouverneur werd op zijn beurt 90 dagen op non-actief gezet door de voorzitter van het Hooggerechtshof, volgens het Hof heeft ook hij gefaald in de aanpak van de bestorming.

In een gezamenlijke verklaring hebben president Lula da Silva en de voorzitters van het Congres en het Hooggerechtshof de gebeurtenissen van gisteren nog eens veroordeeld. "De Machten van de Republiek, die garant staan voor de democratie en de grondwet van 1988, verwerpen de terroristische, vandalistische, criminele en putschistische daden die gisteren in Brasilia hebben plaatsgevonden."

Later vandaag vinden normaal gezien in verschillende Braziliaanse steden nog demonstraties voor de democratie plaats, waarbij de bestorming van gisteren aangeklaagd zal worden.

Bolsonaro zelf werd intussen opgenomen in een Amerikaans ziekenhuis, naar verluidt met pijn in de onderbuik. Zijn toestand zou "niet zorgwekkend" zijn. De ex-president is de voorbije jaren al verschillende keren met dezelfde klachten opgenomen, nadat hij in 2018 neergestoken was tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. 

Meest gelezen