Koert Foubert sluit eind deze week de deuren van Maroon aan het Mechelse station. © Dirk Vertommen

Brasserie Maroon aan Mechels station sluit na meer dan 14 jaar de deuren: “Maar er komt een nieuwe horecazaak in de plaats”

Mechelen -

Na meer dan veertien jaar valt komend weekend het doek voor brasserie Maroon aan het station in Mechelen. Uitbater Koert Foubert stopt noodgedwongen met de zaak, maar wil in het pand wel een nieuw horecaproject beginnen. Vrijdag en zaterdag kan je nog een laatste keer komen tafelen bij Maroon. “Want ik wil in schoonheid eindigen”, klinkt het.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

De Mechelse horecaondernemer Koert Foubert begon in oktober 2008 met brasserie Maroon op het Koning Albertplein in Mechelen. “De zaak was meteen een schot in de roos”, zegt hij. “Van bij het begin zijn we altijd heel succesvol geweest. We konden ook rekenen op heel wat trouwe klanten. Maar de laatste jaren ging het bergaf, onder andere door de coronacrisis. Nadien bleven veel mensen thuiswerken. Daardoor was er minder passage en telden we ook steeds minder klanten.”

Maar ook de werken aan het station deden Maroon geen deugd. “De werken op zich zijn een goede zaak. Wanneer ze eenmaal afgerond zijn, zal het zeker een verbetering zijn ten opzichte van nu”, zegt Foubert. “Maar deze overgangsperiode is moeilijk. De werken zorgen voor een mindere bereikbaarheid en opnieuw voor minder passage. Die opeenstapeling van verschillende elementen zorgt ervoor dat het niet langer mogelijk is om Maroon op een rendabele manier open te houden. Ik heb het geprobeerd, maar het is niet gelukt.”

In het pand van Maroon komt binnenkort een nieuwe horecazaak. © Dirk Vertommen

De voorbije jaren voerde Foubert onder andere nog vernieuwingen door in het interieur en het concept van de brasserie, maar ook dat had niet het gehoopte effect. “Omdat het al een tijdje bergaf ging, kon ik in mijn hoofd langzaam maar zeker afscheid nemen van Maroon”, klinkt het. “In het najaar heb ik het wel eens moeilijk gehad, maar intussen zijn de hevigste emoties achter de rug. Ik sta hier nu vooral met een positief gevoel, want ik heb hier fantastische jaren gekend. Het was hard werken, maar het voelde nooit aan als een job. Ik heb me enorm geamuseerd.”

In schoonheid eindigen

De vaste klanten van de brasserie reageren volgens Foubert teleurgesteld maar met veel begrip voor zijn beslissing. “En ik wil in schoonheid eindigen”, zegt hij. “Daarom open ik op vrijdag 13 en zaterdag 14 januari voor de laatste keer de deuren. We bieden de mensen een menu aan met de gerechten die altijd goed scoorden. De rundstartaar als voorgerecht kon bijvoorbeeld niet ontbreken. Voor het hoofdgerecht kunnen de mensen dan weer kiezen tussen zeebaars of rundsfilet. En afsluiten doen we met panna cotta. Voor het menu betaal je 69 euro per persoon, exclusief dranken.”

Koert baatte Maroon meer dan veertien jaar lang uit. © Dirk Vertommen

Over wat er met het pand op het Koning Albertplein zal gebeuren, kan Foubert op dit moment nog niet veel zeggen. Maar hij broedt er wel op een nieuw plan. “Ik heb een goede verstandhouding met de verhuurder en over enkele jaren wordt de stationsomgeving ongetwijfeld opnieuw de perfecte plek voor een zaak als Maroon. Daarom wil ik het pand ook niet kwijt en werken we achter de schermen aan een nieuw project. Op korte termijn komt er zeker opnieuw een horecazaak in, maar veel meer kan ik daar nu nog niet over kwijt.”

De horecaondernemer weet dus wat te doen, want volgende maand opent Foubert samen met Jan Meulenijzer ook een nieuw restaurant in Hombeek. In het voormalige pand van Baron van Zon op de Mechelseweg 21 gaat op Valentijnsdag 14 februari restaurant Baron van start.

Alle info over de twee laatste avonden van Maroon kan je vinden op de Facebookpagina van de brasserie.

LEES OOK: Vrienden Jan en Koert openen op Valentijnsdag nieuw restaurant in voormalig kasteel Baron van Zon

www.facebook.com/brasseriemaroon

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER