AP2009

Ozonlaag zal tegen 2040 in grootste deel van de wereld hersteld zijn, zegt de VN

De ozonlaag zal tegen 2040 in het grootste deel van de wereld hersteld zijn. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Dat is zo dankzij de beslissing in de jaren 80 om veel schadelijke stoffen voor de ozonlaag geleidelijk af te schaffen. En dat is ook een goede zaak geweest voor ons klimaat.

De ozonlaag is een gaslaag die de aarde beschermt tegen schadelijke straling uit het binnenkomende zonlicht.Ā In de jaren 70 waarschuwden verschillende wetenschappers ervoor dat chemische stoffen, uitgestoten door de mens, de ozonlaag konden aantasten. Begin de jaren 80 werd dat bevestigd.

Er werd toen gesproken van ā€œhet gat in de ozonlaagā€. Wetenschappers waarschuwden dat het gat een van de bedreigendste milieurisico's was voor de mens. Minder ozon betekent meer uv-straling die het aardoppervlak bereikt, en dus meer kans op (huid)kankers.Ā Eind de jaren 80 werd het Protocol van Montreal ondertekend. Dat is een internationaal milieuverdrag dat de productie uitfaseert van verschillende stoffen, zoalsĀ chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk), die de ozonlaag aantasten.Ā 

2040

Uit een rapport van de Verenigde Naties (VN) blijkt nu dat de ozonlaag in het grootste deel van de wereld binnen twee decennia, tegen 2040, volledig hersteld zal zijn, als de huidige trends zich doorzetten. De poolgebieden zouden er iets langer over doen: de ozonlaag zou zich herstellen tegen 2045 op de Noordpool en tegen 2066 op de Zuidpool.

Volgens de VN komen de inspanningen van overheden om het ozongat te dichten ook de klimaatopwarming - waarvoor de inzet trager op gang komt - ten goede. Zo zijn cfk's bijvoorbeeld ook broeikasgassen. Het ongecontroleerde gebruik ervan zou de temperatuur op aarde tegen het midden van deze eeuw met maar liefst 1 graad Celsius hebben doen stijgen. Daardoor zou de al nijpende situatie, waarin de broeikasgassen van de planeet nog steeds niet afnemen, nog erger zijn geweest.

Dit toont dat landen kunnen samenkomen en een uitkomst kunnen bepalen

David Fahey, onderzoeker

"Ozonactie schept een precedent voor klimaatactie", zegt Petteri Taalas, secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), die het rapport onthulde. "Ons succes bij de geleidelijke afschaffing van ozonafbrekende stoffen toont ons wat dringend kan en moet worden gedaan om af te stappen van fossiele brandstoffen, broeikasgassen te verminderen en zo de opwarming van de aarde te beperken."

"De eensgezinde wereldwijde reactie betekent dat het Protocol van Montreal moet worden beschouwd als het succesvolste milieuverdrag in de geschiedenis", zegtĀ onderzoeker David Fahey, die mee heeft gewerkt aan het rapport. "Het toont dat landen kunnen samenkomen, een uitkomst kunnen bepalen en kunnen handelen."

Meest gelezen