Direct naar artikelinhoud
UpdateMerksem

11-jarig kind omgekomen bij beschieting van woning in Merksem, ‘afrekening in het drugsmilieu’ volgens burgemeester De Wever

In Merksem is een 11-jarig kind om het leven gekomen bij een schietpartij in de Nieuwdreef.Beeld Marc De Roeck

In Merksem, een district van Antwerpen, is een 11-jarig kind omgekomen bij de beschieting van een woning. Dat zegt de lokale politie. Er is een onderzoeksrechter gevorderd voor moord. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemt het naar alle waarschijnlijkheid een afrekening in het drugsmilieu. ‘Dit zat eraan te komen.’

In het Antwerpse district Merksem is maandagavond rond 18.30 uur een 11-jarig kind om het leven gekomen toen een woning in de Nieuwdreef onder vuur werd genomen. Het kind zou niet rechtstreeks geraakt zijn door kogels, maar door een indirect gevolg van de kogelinslagen zijn omgekomen.

“Het heeft er alle schijn van dat dit alweer een afrekening is in het drugsmilieu”, reageerde Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in Terzake. “De getroffen familie is bekend, er zijn al eerder incidenten geweest. Er is een drugsoorlog bezig. Drugscriminelen vallen huizen van andere criminelen aan, we maken dat nu al maanden mee. Wat ik al lang vreesde is gebeurd: hier is een onschuldig slachtoffer gevallen, een kind. Dit zat er aan te komen.”

Lees ook

‘De geschiedenis leert dat de strijd tegen drugs een onbegonnen strijd is’: drugsgeweld werpt schaduw op Antwerpse zomer

De nog onbekende daders hadden het gemunt op een garagepoort. Eerst werd vermoed dat er een microgolfoven in een geïmproviseerde keuken werd geraakt en vervolgens ontplofte, maar later bleek dat het kind wel degelijk door een kogel is getroffen. Volgens Gazet van Antwerpen gaat het om een meisje en is ter plekke nog geprobeerd om haar te reanimeren, maar overleed ze in het ziekenhuis. Ook twee andere personen die zich in de leefruimte bevonden, raakten gewond. Hun verwondingen zouden echter meevallen.

Volgens Het Laatste Nieuws wordt de getroffen woning bewoond door leden van de families El B. en El J., die beide bekend zouden staan binnen het drugsmilieu. Zo zou zoon Mohamed El J. eerder al veroordeeld zijn in drugsdossiers.

‘Inspanningen opvoeren’

Het drama kan volgens De Wever “alleen maar een aansporing zijn om de inspanningen die op nationaal en internationaal vlak nodig zijn te verveelvoudigen” om het drugsgeweld aan te pakken. Hij zegt daarover met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) al gesprekken gehad te hebben, maar noemt het nationaal drugsplan momenteel een ontgoocheling.

Bovendien vreest hij voor een escalatie van het geweld. “Nederland leerde al: als er doden vallen, dan vallen er daarna nog meer doden”, aldus De Wever bij VTM NIEUWS.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) noemt het een “verschrikkelijk drama” op Twitter: “We zullen alles in het werk stellen om deze meedogenloze criminelen te vatten. Kinderen hebben niets te maken met welke drugsoorlog dan ook.”

Onderzoeksrechter gevorderd

In de garagepoort werden voorlopig drie kogelinslagen geteld, de hulzen konden op straat aangetroffen worden. Na het incident werd de straat afgesloten en zijn het gerechtelijk labo en een ballistisch deskundige ter plaatse gekomen om de vaststellingen te doen.

Het Antwerpse parket wil voorlopig niet bevestigen of het schietincident kadert in het drugsmilieu. Wel worden de feiten momenteel gekwalificeerd als moord en is een onderzoeksrechter gevorderd.

Het gerechtelijk onderzoek zal verder duidelijk moeten maken of de feiten effectief kaderen binnen het drugsmilieu. Als dat het geval was, is dit het zoveelste incident van soortgelijke aanslagen in het drugsmilieu die de laatste maanden plaatsvonden op woningen in het Antwerpse. Dat daarbij dodelijke slachtoffers vallen, is echter hoogst uitzonderlijk.

Onderzoeksrechter gevorderd
Beeld Marc De Roeck

Gemeenteraad

“Vreselijk nieuws uit Merksem. Een onschuldig kind is gestorven”, reageert minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op Twitter. “Verschillende andere kinderen zwaargewond. Dieper dan dit kan de drugsmaffia niet vallen. Politie en parket doen er alles aan om de verantwoordelijken te vinden en te bestraffen.”

Vlaams Belang wil in Antwerpen de gemeenteraad vervroegd bijeenroepen. “Hopelijk doet dit spijtig dieptepunt iedereen, over de partijgrenzen heen, beseffen dat we een versnelling hoger moeten schakelen in de strijd tegen de drugsmaffia”, aldus VB-gemeenteraadslid Filip Dewinter. “Zowel het stadsbestuur als de federale regering moeten hier een absolute prioriteit van maken en de hulp van het leger inroepen.”