In de woonwagen van de familie G. werden 27 inslagen geteld. ©  Omroep Brabant

Danny (12) werd in 2010 dodelijk geraakt toen criminelen woonwagen van zijn ouders beschoten

De dodelijke schietpartij in Merksem doet denken aan een gelijkaardig incident, bijna dertien jaar geleden in een woonwagenkamp in Breda. De 12-jarige Danny G. overleed toen zwaarbewapende gangsters zijn woonwagen doorzeefden.

Sam Reyntjens

Voor ons land was de dood van de 11-jarige F., maandagavond in de Nieuwdreef in Merksem, een trieste primeur. Bij onze noorderburen maakte men in de zomer van 2010 al een gelijkaardig drama mee.

LEES OOK. 11-jarig meisje dat door kogel werd gedood bij aanslag is nichtje van “een van de rijkste drugscriminelen uit Antwerpen”

Op 14 juli 2010 nam een zwaarbewapend commando in een kamp in Breda een woonwagen onder vuur met zware wapens. Nederlandse media hebben het over zeven mannen met automatische wapens en jachtgeweren. De rechercheurs telden uiteindelijk 27 inslagen in de de woning van de familie G. De 12-jarige zoon des huizes, Danny, zat op het moment van de schietpartij aan de keukentafel met zijn moeder, de jongen werd dodelijk geraakt. Zijn moeder raakte gewond maar overleefde de schietpartij.

LEES OOK. Onze misdaadjournalist Joris van der Aa over dodelijk schietincident: “We hebben de drugsmaffia veel te groot laten worden”

Net als nu wees ook toen alles in de richting van een afrekening in het drugsmilieu. De vader van de jongen zou volgens verschillende Nederlandse kranten betrokken geweest zijn bij een mislukte drugsdeal. “De ‘gevechtsunit’ wilde volgens het Openbaar Ministerie (OM) Danny’s vader John G. een lesje leren. Hij zou door medefinanciers verantwoordelijk worden gehouden voor de diefstal van een partij van 400 kilo cocaïne”, schreef het AD. John G. werd nadien zelf opgepakt en is door de rechtbank in Breda veroordeeld voor grootschalige drugshandel en witwassen. Hij kreeg vier jaar cel en zag 7 miljoen euro verbeurd verklaard worden.

LEES OOK. Bart De Wever: “Een onschuldig kind dat sterft bij een afrekening tussen criminelen, het is verschrikkelijk”

De Nederlandse politie kon na een lang en omvangrijk onderzoek uiteindelijk drie mannen oppakken die betrokken waren bij de schietpartij op de woonwagen. In eerste aanleg kregen twee verdachten zestien jaar cel en werd een derde vrijgesproken. Het OM en de beklaagden gingen in beroep tegen dat vonnis, de drie mannen kregen uiteindelijk elk twintig jaar cel.

LEES OOK. “Kinderen hebben niets te maken met welke drugsoorlog dan ook”: politici reageren op dodelijk schietincident in Merksem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen