Druk is van de ketel na spoedoverleg tussen minister Frank Vandenbroucke en artsen, "vertrouwen is hersteld"

Artsensyndicaat BVAS dreigt er niet langer mee om uit het akkoord tussen artsen en ziekenfondsen te stappen. Dat is gebleken na spoedoverleg met minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). En dat betekent dat er aan de tarieven voor de patiënten voorlopig niets verandert. Het vertrouwen is hersteld, zegt BVAS. Dat is van groot belang voor de vooral financieel zwakkere patiënten, herhaalt minister Vandenbroucke.

Conventietarieven zijn in het leven geroepen om patiënten te beschermen tegen onaangename financiële verrassingen na een doktersbezoek. Zogenoemde geconventioneerde artsen moeten zich houden aan die vastgelegde tarieven.

Het is aan zorgverleners om te beslissen of ze die conventietarieven volledig, gedeeltelijk of helemaal niet aanvaarden. Steeds meer artsen stappen nu af van de officiële tarieven én rekenen een bijkomend bedrag aan boven op hun ereloon, iets wat geconventioneerde artsen niet mogen doen.

Conventietarief onder druk

In een poging de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden heeft de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) enkele maatregelen aangekondigd. Zo hebben geconventioneerde artsen recht op een premie ter compensatie van de stijgende energieprijzen.

Ze kunnen dit jaar ook op 100 miljoen euro bijkomende middelen rekenen. "Zorgverleners die zich aan de officiële tarieven houden en stijgende kosten dus niet doorrekenen aan hun patiënten, verdienen steun", vindt Vandenbroucke. 

Daarnaast wil Vandenbroucke dat geen enkele arts vanaf 2024 nog een ereloonsupplement aanrekent aan patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. En hoewel de verschillende voordelen al kwaad bloed zetten, leek vooral dat laatste een doorn te zijn in het oog van de artsensyndicaten. 

BVAS, de grootste artsenvakbond van het land, dreigde ermee uit het akkoord artsen-ziekenfondsen te stappen. Dat akkoord - het zogenaamde Medicomut-akkoord - legt heel wat cruciale afspraken vast tussen de artsen en de ziekenfondsen. Het wordt afgesloten voor een of twee jaar en bepaalt onder andere de conventietarieven. Zonder dat akkoord zouden artsen dus hun eigen tarieven kunnen kiezen.

"Opnieuw vertrouwen"

Na een spoedoverleg vanavond bevestigt BVAS-voorzitter Johan Blanckaert dat het vertrouwen in Frank Vandenbroucke is hersteld. "We hebben de garantie gekregen dat in aparte werkgroepen over de modaliteiten gepraat kan worden", zegt Blanckaert. "Er is opnieuw vertrouwen en een wil om te overleggen."

Vandenbroucke is tevreden. Hij heeft herhaald dat "bescherming van sociaal kwetsbare patiënten een zeer belangrijke doelstelling is". "Ik denk dat iedereen inziet dat het doorlopen van dat conventietarief belangrijk is. Iedereen heeft gehoord en begrepen dat we hierover zullen overleggen en dat we daar onze tijd voor zullen nemen."

Meest gelezen