Afbeelding ter illustratie
PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Universitair Ziekenhuis Antwerpen waarschuwt voor stijgend aantal streptokokkenbesmettingen bij kinderen en jongvolwassenen

In het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen zijn de voorbije maand 25 kinderen en jongeren op intensieve zorg beland door een ernstige besmetting met de streptokokbacterie. De patiënten zijn kleine kinderen (jonger dan 5) en jonge volwassen (20'ers en 30'ers). Streptokokkeninfecties veroorzaken meestal slechts milde ziekten, maar in zeldzame gevallen kunnen ze tot ernstige complicaties leiden.

De besmettingen lijken zich vooral vanuit de regio Turnhout te verspreiden naar Antwerpen en Sint-Niklaas. In het UZA maken ze zich zorgen. "Normaal zien we die zware streptokokkenbesmettingen enkele keren per jaar, nu zijn het er 25 in een maand", vertelt diensthoofd intensieve zorg Philippe Jorens.

BEKIJK - "Kinderen zijn er heel ziek van, maar de volwassenen zijn nog ernstiger ziek":

Videospeler inladen...

Het gaat vooral om gezonde kinderen en jongeren die griep kregen en daar bovenop dus besmet worden met een bacterie: de streptokok. Streptokokkeninfecties veroorzaken meestal slechts milde ziekten, zoals roodvonk, en kunnen goed worden behandeld met antibiotica, maar in zeldzame gevallen - zeker wanneer er infecties zijn in de luchtwegen of in het bloed - kan dit tot ernstige complicaties leiden.

Sommige patiënten zijn er zo erg aan toe dat we ze tijdelijk aan een kunsthart of kunstlong moeten leggen

Philippe Jorens, diensthoofd intensieve zorg UZA

"De kinderen hebben meestal een keelontsteking en aandoeningen aan de luchtwegen en longen", vertelt Jorens. "Bij de jongvolwassenen zien we een algemenere infectie: een bloedvergiftiging zoals men dat meestal omschrijft. Sommige patiënten zijn er zo erg aan toe dat we ze tijdelijk aan een kunsthart of kunstlong moeten leggen."

Ook in de universitaire ziekenhuizen van Leuven en Gent zien ze opvallend meer zware streptokokkenbesmettingen bij kinderen, al is de stijging daar minder uitgesproken. 

In 2022 evenveel gevallen als de voorbije 9 jaar samen

Vorig jaar hadden Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk al een toename gemeld van het aantal kinderen dat een longinfectie krijgt door streptokokken.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de EU-gezondheidsautoriteit ECDC riepen daarom midden december op tot waakzaamheid. Volgens voorlopige bevindingen gaan de WHO-experten er van uit dat de accumulatie het gevolg is van een soort inhaaleffect na de coronapandemie. 

 

Hoewel de WHO-experten het risico voor het grote publiek laag achten, adviseren ze alle Europese landen om hun waakzaamheid te vergroten, "vooral wanneer respiratoire virussen wijdverspreid zijn onder kinderen".

Na de waarschuwing doken de kinderchirurgen van de Antwerpse ZNA- en GZA-ziekenhuizen in de cijfers. Uit hun onderzoek bleek dat streptokokken ook bij ons al aan een stevige opmars bezig waren. "De afgelopen jaren hebben we telkens maar één kind of zelfs geen kinderen behandeld met streptokokken, in 2022 waren dat er 6, evenveel als de 9 jaar daarvoor", aldus kinderchirurg Dirk Vervloessem.

Meest gelezen