Oog om oog, tand om tand na dood van 11-jarig meisje in Merksem? "Familie zegt dat er geen wraakacties komen"

De familie van het 11-jarig meisje dat gisteren omkwam bij een schietincident in Merksem zegt dat er geen sprake zal zijn van wraakacties. Dat zegt misdaadjournalist Joris Van der Aa (Gazet van Antwerpen) die gisteren nog contact had met de familie. "Ze zeggen dat ze willen samenwerken met politie en justitie om te achterhalen wie de daders zijn zodat die voor het gerecht kunnen gebracht worden. Maar je mag natuurlijk niemand zomaar op z'n woord geloven.”

In Merksem bij Antwerpen is gisteren een meisje van 11 omgekomen bij de beschieting van een woning. “Het is een wonder dat er niet eerder slachtoffers vielen: als je schiet op woningen zal er vroeg of laat iemand geraakt worden", zegt misdaadjournalist bij Gazet van Antwerpen Joris Van der Aa in "De ochtend" op Radio 1. 

Volgens burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) gaat het om een afrekening in het drugsmilieu. "De familie is gekend en was eerder al bij incidenten betrokken", zegt hij in "Terzake". Van der Aa bevestigt dat: "Een aantal broers van de moeder van het slachtoffer is bekend in het drugsmilieu." 

"De bekendste van hen, Othman E.B., zit al jaren in Dubai en is een voorbeeld van de vele 'drugsondernemers' die naar daar zijn uitgeweken. Andere ooms van het meisje werden in het verleden ook al veroordeeld, dus de piste dat dit om een incident in het drugsmilieu gaat, ligt voor de hand."

In het verleden werd een lid van de familie al eens gekidnapt en ook toen heeft men opvallend goed meegewerkt met de politie

"Gerichte aanvallen op rivalen zijn altijd mogelijk in dit milieu - kijk maar naar Nederland waar er bijna wekelijks doden vallen - maar in dit geval vind ik het moeilijk om daarover te speculeren. Ik heb gisteren nog contact gehad met de oom in Dubai en die zei dat er niet met geweld zou gereageerd worden. Hij zegt dat de familie wil samenwerken met de politie om de daders te pakken te krijgen." 

Beluister het volledige gesprek met Joris Van der Aa op Radio 1:

“Natuurlijk mag je niemand zomaar op z’n woord geloven" voegt Van der Aa daar aan toe in "Start je dag" op Radio2 Antwerpen. "Maar in het verleden werd een lid van die familie al eens gekidnapt en ook toen heeft men opvallend goed meegewerkt met de politie.”  

Personeelstekort bij de politie

Volgens Van der Aa heeft België de laatste decennia te weinig ondernomen om de georganiseerde misdaad in ons land in te dijken. "Als de overheid beweert dat ze alles doet wat ze kan, dan doet ze het niet goed. Onze overheid heeft de politie kapot bespaard: de federale politie is sterk onderbemand en het probleem is het meest prangend in Antwerpen."

Van der Aa erkent wel dat het Sky ECC-onderzoek - waarbij de politie erin slaagde om telefoons te kraken die gebruikt worden door criminele organisaties om versleutelde berichten naar elkaar te sturen - een succes was. Maar ook in dat onderzoek kampt men met een personeelstekort, voegt hij eraan toe. "Er is geen personeel om al die informatie te verwerken of om dossiers voor de rechtbank te brengen."

Drugsoorlog

Vandaag maakt de overheid bekend hoeveel kilo drugs er vorig jaar in Antwerpen onderschept is. "Dat zal opnieuw een record zijn: meer dan 100.000 kilo", weet Van der Aa. "Drugshandel is een enorme business die zich hier genesteld heeft en brengt nu eenmaal geweld met zich mee. Dat onder controle krijgen zal een werk van lange adem zijn."

Als we de illegale drugshandel niet onder controle krijgen, moeten we drugs dan misschien maar legaliseren, klinkt het af en toe. "Dat is een zeer slecht idee", aldus Van der Aa. "Je weet helemaal niet waar je belandt als je de 'war on drugs' helemaal loslaat."

Beluister het gesprek met Joris Van der Aa in "Start je dag" op Radio 2:

Meest gelezen