Ziek tijdens je vakantie? Vanaf volgend jaar kan je vakantiedagen omzetten in ziektedagen

Wie ziek wordt tijdens zijn vakantie, kan vanaf volgend jaar zijn vakantiedagen omzetten in ziektedagen. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis. Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft daarvoor een voorstel klaar, dat volgens hem de nodige bijval krijgt van de Raad van State en de regering. Werkgevers zijn op hun hoede voor misbruik, maar volgens Marijke Beelen van het HR-dienstenbedrijf Acerta wordt er een controlesysteem ingevoerd.

Het zal je maar overkomen: je zet 5 van je 20 zuurverdiende vakantiedagen in om even uit te blazen van je werk, en net dan word je ziek. Op dit moment ben je die vakantiedagen zonder meer kwijt. “Iets wat Europa niet vond kunnen”, duidt Marijke Beelen van het HR-dienstenbedrijf Acerta. “Ziekte is om te recupereren van ziekte, vakantie is om te ontspannen, zo wordt geredeneerd.”

En dus werkte federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een voorstel uit om die ziektedagen te recupereren. “De Raad van State heeft er al advies over gegeven, er waren geen onoverkomelijke moeilijkheden. Er is ook een akkoord binnen de regering. Het systeem zal er komen”, vertelt hij aan de Mediahuis-kranten.

Een voorbeeld in praktijk: als je vakantie hebt opgenomen van maandag tot vrijdag en je wordt op woensdag ziek, kan je voor die drie dagen ziekenverlof vragen. Je geplande vakantiedagen kan je op een later tijd tijdstip gebruiken. Het systeem geldt voor zowel arbeiders als bedienden, maar wel alleen voor vakantiedagen die je zelf kiest – niet voor collectieve vakantiedagen. Op 1 januari 2024 zou het systeem in werking moeten treden.

Misbruik

Goed nieuws voor werknemers, maar werkgevers zijn niet onverdeeld gelukkig met de nieuwe maatregel. Vooral de vrees voor misbruik is groot. Een controlesysteem moet dat voorkomen. “Als een werknemer zijn vakantie wil omzetten in ziekte, moet hij zijn werkgever verwittigen. Daarnaast is er sprake van een model dat de arts in kwestie moet invullen, zodat de werkgever de mogelijkheid heeft om een controlearts te sturen.” 

Meest gelezen