Premier De Croo over akkoord met Engie: "Als De Wever zegt dat er niets ondertekend is, is dat factueel onjuist"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat de federale regering en de Franse energiegigant Engie wel degelijk een verbintenis hebben ondertekend over de levensduurverlenging van de twee jongste kernreactoren in België. Dat had N-VA-voorzitter Bart De Wever zich hardop afgevraagd. Het gaat om een middelenverbintenis die beide contractpartijen verplicht “om alle middelen in te zetten om in november ‘26 klaar te zijn met de verlenging van de twee meest recente reactoren”, zo zegt De Croo in “De ochtend” op Radio 1.

BELUISTER - Het gesprek met premier Alexander De Croo in "De ochtend":

Premier Alexander De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) kondigden gisteravond op een persconferentie aan dat het Franse energiebedrijf Engie en de federale regering het eens zijn geraakt over een akkoord om de twee jongste kernreactoren - Doel 4 en Tihange 3 - van ons land tien jaar langer open te houden. Volgens de premier moet het akkoord ervoor zorgen dat de verlenging van die twee centrales klaar kan zijn voor de winter van 2026. 

N-VA-voorzitter Bart De Wever vroeg zich gisteravond, in ons programma “Terzake”, echter af of Engie en de federale regering wel iets ondertekend hadden. “Er is geen communicatie van Engie. Dat is een beursgenoteerd bedrijf. Als die iets ondertekenen, moet dat gepubliceerd worden.”

In “De ochtend” op Radio 1 zegt de premier vanochtend dat hij begrijpt dat Bart De Wever, als voorzitter van federale oppositiepartij N-VA kritisch moet zijn. “Maar hier vergist hij zich”, zegt De Croo. “Als hij zegt dat er niets ondertekend is, is dat factueel onjuist.” “Gisteravond is dat document vlak voor de persconferentie door beide partijen ondertekend”, zegt de premier formeel.

En inderdaad: op de website van Engie is gisteravond, om 19 uur, een document gepubliceerd waarin staat dat Engie en de Belgische federale overheid een kader hebben ontwikkeld voor de verlenging van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3.

Middelenverbintenis?

Het document wordt een Heads of Terms-overeenkomst genoemd, een intentieverklaring die - zo staat het in het document zelf "de weg moet banen naar volledige overeenkomsten in de komende maanden".

Premier De Croo omschrijft het als een middelenverbintenis. “Dit is een akkoord waarbij beide partijen zich zeer duidelijk engageren om alle middelen in te zetten om een gemeenschappelijke doelstelling te halen, om in november ‘26 klaar te zijn met de verlenging van de twee meest recente reactoren.” 

Dit is een akkoord waarbij beide partijen zich zeer duidelijk engageren om alle middelen in te zetten om een gemeenschappelijke doelstelling te halen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Het is dus al zeker geen resultaatsverbintenis, waarbij beide partijen zich engageren om uiteindelijk de afgesproken doelstelling te bereiken. Daarom moest de premier gisteravond in “Het journaal” ook toegeven dat Engie geen garantie geeft dat de twee bewuste reactoren effectief zullen draaien in november 2026.

Kan de premier dan garanderen dat dan het licht niet uitgaat in België? “De kans dat het licht uitgaat, is bijzonder klein”, maakt hij zich sterk. “De situatie vandaag en de komende winters in ons land is een luxesituatie in vergelijking met andere landen, waar men vandaag aan het spreken is over afschakelingsplannen.”

“Maar natuurlijk gaat het om een technische installatie en daarbij kunnen altijd zaken fout lopen, zelfs buiten de wil van de exploitant. Maar alles is ervoor georganiseerd dat wij geen enkel probleem zullen hebben op het gebied van bevoorradingszekerheid en dat wij opnieuw controle nemen over onze eigen energie.”

"Meer dan intentieverklaring"

Minister van Energie Tinne Van der Straeten benadrukte eerder in "De ochtend" al dat de levensduurverlenging een erg complex proces is, maar de deal met Engie is meer dan een intentieverklaring, volgens Van der Straeten. "Het gaat om een verbintenis voor alle partijen om alle middelen die ze hebben in te zetten om een gezamenlijk doel te bereiken."

BELUISTER - Het gesprek met minister Van der Straeten in "De ochtend":

Meest gelezen