Nederlandse douaniers in de haven, bij een gezamenlijk persmoment over drugsvangsten in Rotterdam en Antwerpen

Recordhoeveelheid van 110 ton cocaïne onderschept in haven van Antwerpen: grote vangst of druppel op hete plaat?

Afgelopen jaar is een recordhoeveelheid van 110 ton cocaïne onderschept in haven van Antwerpen. Het vorige record dateerde van een jaar eerder, toen werd "slechts" 90 ton cocaïne onderschept. Is wat nu in beslag wordt genomen een druppel op een hete plaat of maakt het echt een wezenlijk verschil in de strijd tegen de drugscriminaliteit?

In 2022 is in de haven van Antwerpen opnieuw heel wat drugs onderschept. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën Douane en Accijnzen die vandaag zijn voorgesteld. Het gaat onder meer over 2,8 ton hasj en 1,2 ton heroïne, maar meest opvallend zijn natuurlijk de hoeveelheden cocaïne die worden gevonden. Over heel 2022 ging het voor de haven van Antwerpen over bijna 110 ton, opnieuw een recordaantal.

BEKIJK - "De douane kan verborgen drugs onder de schepen vandaan halen":

Videospeler inladen...

"Het betekent dat er elke dag schitterend speurwerk wordt geleverd", zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op de persconferentie waar de cijfers zijn vrijgegeven. "Het toont aan dat de aanhoudende professionele en doortastende aanpak van de Belgische douane succesvol is in de niet-aflatende strijd tegen de internationale drughandel."

GRAFIEK - Jaar na jaar wordt een recordhoeveelheid cocaïne onderschept in Antwerpen:

"Buiten Zuid-Amerika zijn wij in Antwerpen de nummer 1 wat cocaïne betreft", zegt Kristian Vanderwaeren van de douane aan VRT NWS. "In Zuid-Amerika is vorig jaar 270 ton cocaïne met bestemming Europa tegengehouden, 70 ton daarvan was onderweg naar Antwerpen. België is goed voor 40 procent van alle vaststellingen in Europa. Antwerpen is voor die criminelen dus echt wel de topbestemming."

In Zuid-Amerika is vorig jaar 270 ton cocaïne met bestemming Europa tegengehouden, 70 ton daarvan was onderweg naar Antwerpen

De douanediensten in ons land werken nauw samen met hun collega's in Nederland. Terwijl onze douane net geen 110 ton cocaïne onderschepten in de haven van Antwerpen, konden hun Nederlandse collega's 50 ton cocaïne vinden in de haven van Rotterdam. "Een gezamenlijk record en het bewijs dat doorgedreven samenwerking en informatie-uitwisseling loont", klinkt het. In Rotterdam gaat het wel om een daling in vergelijking met een jaar eerder.

Onze douane gaat dit jaar in elk geval 108 bijkomende mensen aanwerven voor de Antwerpse haven. Tegelijk wordt er nieuw scanmaterieel aangekocht. Nederland gaat onder meer inzetten op artificiële intelligentie, chemische detectie, tracken van containers en de creatie van technische barrières. "Elke verdachte beweging die in Rotterdam wordt gesignaleerd of nieuwe vorm van verstoptechniek die in Antwerpen wordt ontdekt, kan beide havens vooruithelpen", klinkt het.

Druppel op hete plaat?

Het is niet duidelijk wat die 160 ton in Antwerpen en Rotterdam samen betekent in verhouding tot de volledige drughandel. "Het feit dat we elk jaar meer onderscheppen, betekent dat we de strijd verder moeten voeren", zegt Van Peteghem daarover aan VRT NWS.

De douane schat dat 10 à 15 procent van de gesmokkelde cocaïne ook effectief wordt onderschept. Is wat nu in beslag wordt genomen een druppel op een hete plaat of maakt het echt een wezenlijk verschil in de strijd tegen de drugscriminaliteit?

De prijs op straat blijft stabiel en dat toont dus aan dat wat men in beslag neemt, niet van die aard is om de markt te verstoren

Volgens strafpleiter John Maes moeten we ons niet al te veel illusies maken. Hij pleitte in het verleden in verschillende drugszaken. "De prijs op straat blijft stabiel en dat toont dus aan dat wat men in beslag neemt, niet van die aard is om de markt te verstoren", zegt hij aan VRT NWS. "Dat zegt eigenlijk alles."

De Europese cocaïnehandel zou per jaar volgens de strafpleiter 10 miljard euro opbrengen. "Die tonnen cocaïne die onderschept worden, verdwijnen daarbij in het niets", zegt hij daarover. "Eén gram cocaïne kost 50 euro op de markt, als je daarmee 10 miljard euro omzet kunt realiseren, dan is de rekening snel gemaakt."

Meest gelezen