Radio 2

Antwerpse politiek reageert geschokt op dood 11-jarig meisje bij drugsaanslag in Merksem

Ook vanuit de Antwerpse politiek komen er geschokte reacties op de dood van een meisje van 11, maandagavond in Merksem. Ze stierf toen een woning aan de Nieuwdreef onder vuur werd genomen, wellicht een afrekening in het drugsmilieu. Vlaams Belang wil de Antwerpse gemeenteraad vervroegd bijeenroepen. PVDA vraagt meer middelen en een andere aanpak van het drugsgeweld.

Vanuit verschillende politieke partijen komen er geschokte reacties op de dood van een meisje van 11 maandagavond in Merksem. Ze stierf bij de beschieting van een huis aan de Nieuwdreef. Wellicht gaat de aanslag om een afrekening in het drugsmilieu. 

Vlaams Belang wil de Antwerpse gemeenteraad vervroegd bijeenroepen om een evaluatie te maken van het huidige beleid. "Hopelijk doet dit spijtig dieptepunt iedereen, over de partijgrenzen heen, beseffen dat we een versnelling hoger moeten schakelen in de strijd tegen de drugsmaffia", zegt Vlaams Belang-gemeenteraadslid Filip Dewinter. "Zowel het stadsbestuur als de federale regering moeten hier een absolute prioriteit van maken en de hulp van het leger inroepen." Dewinter vraagt ook opnieuw om bepaalde woningen die vaker het doelwit zijn van aanslagen permanent te bewaken.

"Het ondenkbare is gebeurd"

Antwerps PVDA-fractieleider Peter Mertens zegt dat "het ondenkbare gebeurd is". "Een kind van 11, omgekomen door kogels in de geweldspiraal van de drugsoorlog", aldus Mertens. "Het drugsgeweld aanpakken is een complexe zaak. Daar zijn middelen voor nodig. Maar wellicht ook een andere aanpak. Dat was mijn mening in september. Dat is ze ook vandaag."

Fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad Ilse Van Dienderen noemt het "onbeschrijflijk" dat er een kind is omgekomen bij drugsgeweld. "Dit komt hard aan", zegt ze.  Ook Antwerps schepen Annick De Ridder (N-VA) heeft het over "vreselijk intriest nieuws". "Mijn medeleven gaat uit naar ouders, familie en vrienden. Mijn kwaadheid naar de verdorven onderwereld die dit drama veroorzaakt", aldus De Ridder.

Meest gelezen