Mentale energie van personeel Jessa Ziekenhuis in Hasselt wordt in kaart gebracht met polsband of armband

Zo'n 50 medewerkers en artsen van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt zullen de komende drie maanden meewerken aan een onderzoeksproject waarbij hun mentale energie gemeten wordt. Dat zal gebeuren aan de hand van een polsband of armband die onder meer meet hoeveel energie een taak vreet of geeft. Het ziekenhuis wil op basis van die gegevens het personeelsbeleid verbeteren. 

Een 50-tal medewerkers krijgt de komende drie maanden een fitbit, die ze ofwel rond de pols dragen of tijdens het werk rond de bovenarm. "Die fitbit gaat op basis van het hartritme in combinatie met andere parameters kijken hoe gestresseerd die persoon is", zegt arts-assistent Maarten Falter. "Die gaat ook doorheen de dag bekijken wat de zware momenten zijn en wat de oplaadmomenten zijn. De bedoeling is dat het ziekenhuis na de proefperiode bekijkt wat ze kan doen om de stress te verminderen bij de diensten waarin de mensen in het rood gaan."

Via de app hoopt het ziekenhuis een inzicht te krijgen over:

  • hoeveel mentale energie de medewerker gebruikt voor dagelijkse activiteiten
  • hoeveel energie het brein overdag ontvangt
  • hoe goed de medewerker ’s nachts herstelt en hoe ‘vol’ zijn/haar batterij is om aan de dag te beginnen
  • welke gebeurtenissen/taken energie vreten of geven

Werkdruk

Dat het personeelsbeleid moet worden aangepast aan de noden van het moment, is duidelijk: “Het zorgpersoneel en artsen staan onder druk", zegt medisch directeur Jos Vandekerkhof. "Heel wat ziekenhuizen kampen met langdurig ziekteverzuim van hun medewerkers, hetgeen voor nog meer werkdruk zorgt bij de werkende collega’s. Vacatures raken steeds moeilijker ingevuld. De zorg voor de patiënt dreigt erbij in te schieten als er geen structurele oplossing komt.” 

Kim Bonné is hoofd van het revalidatiecentrum en neemt met plezier deel aan het proefproject: "Ik ben benieuwd hoe het met mijn mentale toestand is. Ik wil inzicht krijgen in de piekmomenten van stress: is het op momenten dat je het verwacht of niet en hoe kan je daarmee omgaan."

Overbelasting van mentale energie leidt vaak tot fysieke gezondheidsproblemen

Personeelsdirecteur Inge Vanstraelen

Om medewerkers en artsen aan boord te houden, en nieuwe mensen aan te trekken, moet je als werkgever zorgen voor een motiverend werkklimaat en een goede work-life balance. "Overbelasting van mentale energie zet het immuunsysteem onder druk en dat leidt vaak tot fysieke gezondheidsproblemen", zegt personeelsdirecteur Inge Vanstraelen. "Door inzichten te verschaffen op individuele basis, begrijpen we vaak beter waarom ons lichaam en onze geest op een bepaalde manier reageren. Onze levenswijze bijsturen is dus niet alleen een verantwoordelijkheid van Jessa, ook de medewerker krijgt handvaten en tips die hij of zij kan toepassen om zijn of haar mentale gezondheid te verbeteren.”

Als dit proefproject leidt tot een wetenschappelijk onderbouwd resultaat dat effectief inzetbaar is om het mentaal welzijn te verbeteren, zal dit worden uitgerold over heel het ziekenhuis.

Meest gelezen