Fausto Maia/TheNews2/Cover Images

Dag na bestorming parlement demonstreren tienduizenden aanhangers van president Lula voor democratie in Brazilië 

In Brazilië hebben in verschillende steden tienduizenden mensen geprotesteerd tegen de bestorming van overheidsgebouwen zondag. De manifestanten eisen dat iedereen die verantwoordelijk is voor de bestorming, ook gestraft wordt. Duizenden aanhangers van ex-president Jair Bolsonaro bestormden zondag het parlement, het Hooggerechtshof en het werkpaleis van de president in de hoofdstad Brasilia. Bolsonaro zelf verblijft in de VS en is daar opgenomen in het ziekenhuis.

"Geen amnestie", schreeuwen mensen in de straten van Sao Paulo. Duizenden mensen zijn op straat gekomen om te eisen dat iedereen die deelgenomen heeft aan de bestorming van overheidsgebouwen zondag, gestraft wordt. Ook willen ze dat degenen die op de opstand aangestuurd hebben, of die gefinancierd hebben, niet vrijuit gaan. Veel manifestanten waren in het rood gekleed, de kleur van de Arbeiderspartij van de nieuwe president Luiz Inácio Da Silva, beter bekend als "Lula".

BEKIJK - Manifestanten beantwoorden de bestorming van overheidsgebouwen zondag met een protest pro democratie:

Videospeler inladen...

Zondag bestormden duizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro het presidentieel werkpaleis, het parlement en het Hooggerechtshof in de hoofdstad Brasilia. Ze weigerden zich neer te leggen bij de verkiezingsoverwinning van Lula. Na maanden kamperen voor een legerkazerne, in de hoop dat het leger een militaire coup zou plegen, namen ze zondag het heft in eigen handen en bestormden de overheidsgebouwen. De gebeurtenissen doen heel erg denken aan de bestorming van het Capitool in Washington D.C., op 6 januari twee jaar geleden.

De ordediensten hebben nu ook het grote kampement van de Bolsonaro-supporters aan een legerkazerne opgebroken. Van daaruit vertrok de massa zondag. Zo'n 1.200 mensen uit het kamp zijn aangehouden voor ondervraging, 300 anderen werden zondag al gearresteerd. President Lula heeft zich ook kritisch uitgelaten over de legerleiding: "Mensen riepen voor de deur van de legerkazernes openlijk op om een coup te plegen, en ze hebben niets gedaan", liet hij optekenen. 

Bolsonaro in het ziekenhuis

Oud-president Bolsonaro verblijft momenteel in de Verenigde Staten. Twee dagen voor het einde van zijn ambtstermijn is hij naar Florida gevlogen. Daar is hij nu opgenomen in het ziekenhuis, met buikpijn. Die zou te maken hebben met een steekincident 5 jaar geleden, tijdens de verkiezingscampagne van 2018. Volgens zijn arts zou de toestand van Bolsonaro niet ernstig zijn, en moet hij waarschijnlijk ook niet worden geopereerd.

Het is nog niet duidelijk hoelang Bolsonaro in de VS kan en wil blijven. Hij is daarheen gereisd met een visum voor staatshoofden, maar dat is hij nu natuurlijk niet meer. Zelf heeft Bolsonaro laten weten dat hij wil terugkeren naar Brazilië, omdat zijn dokters daar beter op de hoogte zijn van zijn medische toestand. Weer thuis hangen er de oud-president wel een paar rechtszaken boven het hoofd. 

Huidig president Lula is overigens door de Amerikaanse president Joe Biden uitgenodigd om naar Washington te komen begin februari.

Meest gelezen