Meisje van 11 is toch geraakt door kogel in Merksem, gerecht start onderzoek naar moord en drievoudige moordpoging

Het meisje dat omkwam bij de beschieting van een woning in Merksem werd toch geraakt door een kogel. Dat blijkt uit de autopsie. Haar zussen en vader raakten lichtgewond bij het incident. Het openbaar ministerie heeft een gerechtelijk onderzoek opgestart voor moord en drievoudige moordpoging. Het parket en politie zijn op zoek naar getuigen en beeldmateriaal.

Gisterenavond rond half zeven ontving de politie van Antwerpen een noodoproep over een schietincident in de Nieuwdreef in Merksem. Ter plaatse bleek dat een garagepoort van een rijwoning was beschoten: er werden 5 kogelhulzen teruggevonden voor de woning, van een oorlogswapen type kalasjnikov. 

Achter de poort zat wel een garage, maar die zou ook gediend hebben als bijkomende leefruimte voor het gezin dat er woonde. In de woning waren op het moment van de beschieting vier mensen aanwezig: een vader (58) en zijn drie dochters (11, 13 en 18).

Doodsoorzaak bekend

De vader en de twee oudste dochters raakten lichtgewond, maar de jongste dochter liep zware verwondingen op. Buurtbewoners en hulpdiensten hebben haar de eerste zorg toegediend, waarna ze met levensgevaarlijke verwondingen overgebracht werd naar het UZA in Edegem. Daar overleed ze iets na zeven uur aan haar verwondingen. 

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) zei gisterenavond in "Terzake" dat door de beschieting een microgolfoven ontploft zou zijn in de woning, maar uit de autopsie blijkt dat het meisje dan toch rechtstreeks door een kogel geraakt werd.

Geen aanwijzingen dat bewoners zelf betrokken zijn bij drugshandel

Nog volgens De Wever ging het om een afrekening in het drugsmilieu. "De getroffen familie is bekend, er waren al eerder incidenten", zei hij in "Terzake". Joris Van de Aa, misdaadjournalist bij Gazet van Antwerpen, bevestigt dat: "Een aantal broers van de moeder van het slachtoffer is bekend in het drugsmilieu", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

"De bekendste van hen, Othman E.B., zit al jaren in Dubai en is een voorbeeld van de vele 'drugsondernemers' die naar daar zijn uitgeweken. Andere ooms van het meisje werden in het verleden ook al veroordeeld, dus de piste dat dit om een incident in het drugsmilieu gaat, ligt voor de hand."

Beluister het volledige gesprek met Joris Van der Aa op Radio 1:

Hoewel er dus duidelijke linken lijken te zijn met het drugsmilieu, benadrukt het Openbaar Ministerie dat het adres waar de feiten hebben plaatsgevonden nog onbekend is voor justitie. "In deze fase van het onderzoek zijn er geen aanwijzingen dat de bewoners van het getroffen pand zelf betrokken zouden zijn bij drugshandel", luidt het persbericht. Een eventuele link met het drugsmilieu wordt verder onderzocht.

De familie werd gisteren na het incident ter plaatse bijgestaan door de slachtoffersbejegenaars van politiezone Antwerpen en door de maatschappelijke assistente van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen.

Politie en parket zoeken getuigen en beeldmateriaal

"Wat zich gisterenavond in Merksem heeft afgespeeld, is het meest afschuwelijke scenario dat wij ons konden voorstellen”, zegt procureur des Konings Franky De Keyzer. “Een meisje van amper 11 dat uiteraard niets te maken heeft met een crimineel milieu, is het slachtoffer geworden van een narco-terrorisme dat we steeds driester hebben zien worden. We hebben daar ook al meermaals op allerlei fora voor gewaarschuwd vanuit het parket.

"We zullen in deze zaak alles in het werk stellen om samen met de onderzoeksrechter, de federale gerechtelijke politie en politiezone Antwerpen de verantwoordelijken voor deze verschrikkelijke feiten op te sporen en te vervolgen. We gaan niet toestaan dat dit het nieuwe normaal wordt. Dit mag en kan niet onbestraft blijven."

Dit mag en kan niet onbestraft blijven

Franky De Keyzer, procureur des Konings

Het openbaar ministerie heeft een gerechtelijk onderzoek opgestart voor moord en driedubbele moordpoging. In het belang van dat onderzoek roepen parket en politie getuigen op om zich te melden. 

Ook mensen die beschikken over privécamerabeelden in de ruime omgeving van de Nieuwdreef kunnen dat melden bij de politie. Het gaat om beelden of getuigenissen tussen 18 en 19 uur op maandagavond 9 januari 2023.

Mensen die iets gezien hebben of videobeelden hebben kunnen contact opnemen met de politie op het gratis nummer 0800-30 300 of via mail: opsporingen@police.belgium.eu.

Meest gelezen