AFP or licensors

Ook in privékantoor van Joe Biden geheime overheidsdocumenten gevonden, uit periode waarin hij vicepresident was 

Advocaten van de Amerikaanse president Joe Biden hebben geheime overheidsdocumenten gevonden in een voormalig privékantoor van Biden. De documenten dateren uit de tijd dat hij vicepresident was onder Barack Obama (2009-2017). De documenten zijn meteen na de vondst overhandigd aan het Nationaal Archief. Het ministerie van Justitie is - net als bij Bidens voorganger Donald Trump - een onderzoek gestart.

Ook Joe Biden of zijn entourage is blijkbaar niet altijd even nauwkeurig geweest met geheime overheidsdocumenten. Advocaten van de president vonden geheime documenten terug in een afgesloten kast in een kantoor van een Amerikaanse denktank. Biden gebruikte dat kantoor regelmatig in de jaren 2017 tot 2020, tot net voor de start van zijn presidentiële campagne.

De documenten werden begin november aangetroffen, toen de advocaten het kantoor aan het leegmaken waren. Volgens het Witte Huis ging het om "een klein aantal" documenten uit de tijd dat Biden vicepresident was.

Om hoeveel documenten het precies gaat, welke informatie ze bevatten en welke graad van geheimhouding ze hadden, is niet bekendgemaakt. Volgens CNN was een klein deel ervan als topgeheim geclassificeerd.

Volgens het Witte Huis is het Nationaal Archief dezelfde dag van de vondst nog op de hoogte gebracht en zijn de documenten de ochtend daarna aan het Nationaal Archief overhandigd. Het ministerie van Justitie is een onderzoek gestart. 

Trump reageert meteen

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zag meteen zijn kans schoon om kritiek te uiten op zijn opvolger. "Wanneer gaat de FBI een inval doen in de vele huizen van Joe Biden, misschien zelfs in het Witte Huis? Die documenten zijn zeker niet vrijgegeven", schreef Trump op zijn eigen sociale netwerk Truth Social. 

Tegen Trump loopt namelijk een onderzoek naar het meenemen van geheime documenten uit het Witte Huis na zijn presidentschap. In zijn privéwoning in zijn resort Mar-a-Lago in Florida werden honderden geheime documenten gevonden. Hijzelf houdt vol dat hij geen misdaad heeft begaan en dat de documenten al vrijgegeven waren.

Ook andere Republikeinen benadrukken het "ironische" karakter van de vondst bij Biden. "President Biden is zeer kritisch geweest over president Trump omdat hij per ongeluk geheime documenten naar huis meenam en nu lijkt het erop dat hij hetzelfde heeft gedaan", zei Congreslid James Comer, die op het punt staat om voorzitter te worden van de toezichtcommissie van het Huis van Afgevaardigden. De kersverse speaker van het Huis Kevin McCarthy noemde de zaak "zeer zorgwekkend".

Verschillende Amerikaanse media, zoals The New York Times, wijzen op de "significante verschillen" tussen de omstandigheden waarin de documenten bij Biden werden teruggevonden en die bij Trump. Zo heeft het Nationaal Archief er bij Biden nooit op gewezen dat hij nog officiële documenten had liggen, het heeft Biden ook nooit gevraagd om die terug te geven. Bidens entourage heeft de vondst ook meteen gemeld aan het Nationaal Archief. Bij Trump werden ze gevonden na een huiszoeking, omdat de ex-president ze zelf niet wilde teruggeven.

De persoonlijke advocaten van Biden werken volgens het Witte Huis ook mee aan het onderzoek, terwijl Trump en zijn entourage ervan verdacht worden het politieonderzoek bewust te hebben tegengewerkt. Bij Biden zou het ook om een veel kleiner aantal documenten gaan, die bovendien in een afgesloten kast waren opgeborgen. Bij Trump zouden de documenten onzorgvuldig zijn opgeborgen in dozen, op plaatsen waar andere bezoekers van Mar-a-Lago ze konden aantreffen.

In het onderzoek naar Trump is midden november een speciale aanklager aangesteld. De Republikeinen vinden dat er nu ook een speciale aanklager moet worden aangesteld in het onderzoek naar Biden. Er klinkt ook kritiek dat het ministerie van Justitie veel te lang gewacht heeft met communiceren over de vondst van de documenten in Bidens voormalige kantoor.

Meest gelezen