Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. © Kris Van Exel

Vlaams Belang vraagt dat Nationale Veiligheidsraad bijeenkomt

Antwerpen -

Het Vlaams Belang wil dat na het dodelijk schietincident in Merksem de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomt. “De situatie is volledig geëscaleerd”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Als er nu niet drastisch ingegrepen wordt, zullen er nog bijkomende slachtoffers vallen.”

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Dit weten we al over schietpartij in Merksem waarbij meisje (11) om het leven kwam

“Dat het eerste dodelijke slachtoffer in het oplaaiende Antwerpse drugsgeweld een onschuldig kind is, maakt het des te tragischer”, zegt Depoortere. “De situatie is nu volledig geëscaleerd. Er moet drastisch ingegrepen worden om bijkomende slachtoffers te vermijden.”

Depoortere pleit er daarom voor om de Nationale Veiligheidsraad bijeen te roepen. “Er moet eindelijk echt actie ondernomen worden en desnoods moet het leger kunnen worden ingezet om de getroffen buurten te beschermen”, zegt Vlaams Belang-voorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) volgt deze oproep niet. “We maken van de strijd tegen de georganiseerde misdaad al dé topprioriteit binnen onze nationale veiligheidsstrategie. Dat hebben we vorig jaar bepaald”, zegt De Croo dinsdagochtend op Radio 1.

LEES OOK. Premier De Croo na dood van meisje (11) door drugsgeweld in Merksem: “Het laatste wat we nu moeten doen, is met de vinger wijzen”

Oppositiepartij Groen vraagt dan weer een themacommissie over het drugsgeweld. Na de reeks aanslagen afgelopen zomer werd zo’n commissie al georganiseerd in september vorig jaar. Antwerps procureur des konings Franky Dekeyzer en directeur van de federale gerechtelijke politie Antwerpen Yve Driesen gaven achter gesloten deuren een stand van zaken in de strijd tegen het drugsgeweld.

Ilse van Dienderen. © Joris Herregods

LEES OOK. Antwerpse raadsleden hoorden noodkreet van parket en federale politie over strijd tegen drugscriminaliteit

“Dat een meisje van 11 jaar het slachtoffer wordt van de drugsoorlog die woedt in onze stad stemt ons droef en boos”, zegt Groen-fractieleider Ilse van Dienderen. “Dit had niet mogen gebeuren. Dit mag nooit meer gebeuren. Het is hoog tijd dat deze oorlog stopt en dat de rust kan weerkeren in de Nieuwdreef in Merksem, maar ook in alle straten en wijken in onze stad die eerder werden getroffen door dit buitensporig geweld. We roepen op tot een sereen debat waar alle mogelijke oplossingen, die dit geweld kunnen stoppen, worden besproken. Er moeten lessen worden getrokken uit dit dramatische voorval. Wij zullen alleszins de nodige duidelijkheid vragen op de eerstvolgende gemeenteraad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen