Antwerps PVDA-fractieleider Peter Mertens. © Joris Herregods

Antwerpse oppositiepartijen zijn verdeeld over extra gemeenteraad

Antwerpen -

De vraag van Vlaams Belang naar een extra gemeenteraad krijgt de steun van oppositiepartij PVDA. Groen pleit voor een themacommissie. CD&V ziet dan weer geen heil in een extra gemeenteraad of themacommissie.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Vlaams Belang wil gemeenteraad vervroegd samenroepen na dodelijke aanslag: “Versnelling hoger schakelen”

“We hebben in september na de zomer vol aanslagen een heel debat gehad over het kapot besparen van federale gerechtelijke politie, het parket en de douane, over de nabijheidspolitie die in Antwerpen is afgebouwd en over het investeren in preventie in de wijken”, zegt Antwerps PVDA-fractieleider Peter Mertens. “Dat debat is meer dan ooit actueel. Wij verwachten antwoorden van de burgemeester.”

Het Vlaams Belang dringt aan op een extra gemeenteraad na de dood van een 11-jarig meisje na een schietincident in Merksem maandagavond. Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) doet een oproep naar alle partijen. “ Iedereen over de partijgrenzen heen moet beseffen dat de strijd tegen de drugsmaffia in een hogere versnelling moet worden gebracht”, zegt Dewinter.

Om een extra gemeenteraad te kunnen bijeenroepen, moet een derde van de 55 gemeenteraadsleden dit steunen. Dat aantal wordt niet gehaald.

Oppositiepartij Groen vraagt een themacommissie over het drugsgeweld. Na de reeks aanslagen afgelopen zomer werd zo’n commissie al georganiseerd in september vorig jaar. Antwerps procureur des konings Franky Dekeyzer en directeur van de federale gerechtelijke politie Antwerpen Yve Driesen gaven achter gesloten deuren een stand van zaken in de strijd tegen het drugsgeweld.

Ilse van Dienderen. © Joris Herregods

LEES OOK. Antwerpse raadsleden hoorden noodkreet van parket en federale politie over strijd tegen drugscriminaliteit

“Dat een meisje van 11 jaar het slachtoffer wordt van de drugsoorlog die woedt in onze stad stemt ons droef en boos”, zegt Groen-fractieleider Ilse van Dienderen. “Dit had niet mogen gebeuren. Dit mag nooit meer gebeuren. Het is hoog tijd dat deze oorlog stopt en dat de rust kan weerkeren in de Nieuwdreef in Merksem, maar ook in alle straten en wijken in onze stad die eerder werden getroffen door dit buitensporig geweld. We roepen op tot een sereen debat waar alle mogelijke oplossingen, die dit geweld kunnen stoppen, worden besproken. Er moeten lessen worden getrokken uit dit dramatische voorval. Wij zullen alleszins de nodige duidelijkheid vragen op de eerstvolgende gemeenteraad.”

Oppositiepartij CD&V is geen vragende partij naar een extra gemeenteraad of themacommissie. CD&V-fractieleider Nahima Lanjri vindt dat de strijd tegen het drugsgeweld op de reguliere raadscommissie van de burgemeester en de gemeenteraad eind deze maand kan worden besproken.

“Het is nu belangrijk te bekijken hoe de samenwerking tussen de stad Antwerpen en de federale regering kan worden verbeterd”, zegt Lanjri. “Het plan voor onder meer extra personeel wordt volop uitgerold. Als politici moeten we dit natuurlijk opvolgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen