Foto Ronny De Zitter

Provincie Oost-Vlaanderen bekijkt beschermingsmaatregelen na vandalisme historische abdij in Oudenaarde

De provincie Oost-Vlaanderen bekijkt hoe ze de archeologische site van een 11e-eeuwse abdij in Oudenaarde kan beschermen nadat delen ervan vorige week door een groep jongeren vernield werden. De abdij is momenteel vrij toegankelijk en onbewaakt.

Vorige week werd de archeologische site in Oudenaarde, van een abdij uit de 11eĀ eeuw, ten dele vernield door een groep jongeren. ā€œHet is een volledig open siteā€, zegt An Vervliet, gedeputeerde Erfgoed bij de provincie Oost-Vlaanderen. ā€œMaar als er zulke dingen gebeuren, beseffen wij hoe kwetsbaar die is en denken we na over manieren om de site te beschermen.ā€

De site is nochtans bewust open gelaten. ā€œWe willen er een historisch beeld creĆ«ren, onder andere met volkstuinders. Daarom leent de site zich niet tot volledig omheinen, want dan doe je afbreuk aan dat beeldā€, aldus Vervliet. ā€œMomenteel komen er wel vaker politiepatrouilles langs. We denken ook na of we cameraā€™s of verlichting moeten plaatsen, of of we misschien toch gaan omheinen. EĆ©n ding staat vast: we gaan iets moeten doen om onze archeologische resten beter te beschermen.ā€

Onherstelbaar

De resten van de abdij hebben behoorlijk wat schade opgelopen. ā€œEr zijn een aantal stenen losgewrikt en ergens anders in een kuil gegooid, en een muurtje is omver geduwd.ā€ Voor zoā€™n site is dat behoorlijk. ā€œDe schade is onomkeerbaar, omdat de historische waarde verloren is. Je kan nog wel restaureren, maar dan is het niet meer authentiekā€, legt Vervliet uit.

De daders zijn momenteel nog spoorloos. ā€œZe hadden de politie zien komen, en zijn kunnen vluchten. We gaan ze waarschijnlijk niet kunnen vatten, maar hopen dat zoiets nooit meer moet gebeurenā€, besluit de gedeputeerde.

Meest gelezen