Iran trekt straf voor Olivier Vandecasteele op: 40 jaar gevangenis en 74 zweepslagen voor West-Vlaming

De Belg Olivier Vandecasteele krijgt een gevangenisstraf van 40 jaar. Eerder dinsdag was dat nog 28 jaar. Dat bevestigt Iran dinsdag. Daarnaast krijgt de gedetineerde Belg ook 74 zweepslagen opgelegd. Dat meldt het persagentschap Tasnim.

lto

De West-Vlaming wordt veroordeeld voor spionage, samenwerking met de Verenigde Staten tegen Iran en het witwassen van geld. Beschuldigingen die hij ontkent.

LEES OOK. Ongezien zware straf voor Olivier Vandecasteele: West-Vlaming veroordeeld tot 28 jaar cel in Iran na schijnproces

Vandecasteele zit al sinds februari 2022 in erbarmelijke omstandigheden opgesloten in een Iraanse cel. Tot recentelijk was echter niet duidelijk waarvan hij in dat land beschuldigd werd. Eind 2022 werd er nog gesproken van een ruildeal met de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi, maar die deal werd geschorst door het Grondwettelijk Hof. Daarmee leek ook de hoop om de West-Vlaamse ngo-medewerker snel terug het land in te krijgen, verdwenen.

Na de hoorzitting dinsdag heeft de rechtbank Vandecasteele veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor de eerste aanklacht, spionage tegen Iran ten voordele van de buitenlandse inlichtingendienst. Daar kwam 12,5 jaar bij voor de tweede aanklacht: samenwerking met de vijandige regering van de Verenigde Staten tegen de Islamitische Republiek Iran. Er kwam voor de derde aanklacht, professionele geldsmokkel voor een bedrag van 500.000 dollar, nog 2,5 jaar bij. Met betrekking tot de vierde aanklacht, het witwassen van geld voor een bedrag van 500.000 dollar, krijgt Vandecasteele ook nog eens 12,5 jaar gevangenisstraf. Daarnaast krijgt hij ook nog 74 zweepslagen.

Olivier Vandecasteele stamt uit een familie ondernemers met roots in Aalbeke. Oliviers vader maakte carrière met grote garages in de streek rond Doornik, dochter Nathalie stapte in het familiebedrijf. Zelf pendelde de onbesproken ngo-medewerker voor zijn arrestatie eind februari tussen Teheran, Brussel en Oostduinkerke. Hij was eind februari een laatste keer in Teheran om nog wat praktische dingen af te handelen. Op de dag dat Poetin Oekraïne binnenviel, werd hij gearresteerd.

LEES OOK. Opgesloten Belg Olivier Vandecasteele officieel beticht van spionage in Iran

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER