Het kasteel Terbiest staat sinds 2014 leeg. © GO!

Sint-Truiden brengt nu toch bod uit op kasteel Terbiest: “Opportuniteit die we echt niet konden laten liggen”

Sint-Truiden -

Sint-Truiden brengt nu toch een bod uit op het kasteel en het omliggende domein van Terbiest. Aanvankelijk wou de stad het domein niet kopen omdat het veel te duur was en de restauratiekosten te hoog. “Maar nu was er de opportuniteit”, klinkt het enthousiast.

Toon Royackers

Het waterkasteel en het domein van Terbiest dateren al van 1627. Vandaag is het eigendom van het Gemeenschapsonderwijs. Generaties obers en koks hebben hier hun eerste lessen bediening en koken gekregen. Maar sinds 2014 staat het kasteel dus leeg, en treedt helaas ook het verval in. Het Gemeenschapsonderwijs wilt het kasteel liefst zo snel mogelijk verkopen. De opbrengst moet dan dienen voor investeringen in de plaatselijke schoolgemeenschap. Erg veel interesse was er aanvankelijk echter niet. Vorig jaar stond het kasteel al eens te koop voor 1,8 miljoen euro. Niemand bleek toen interesse te hebben. De stad Sint-Truiden liet weten geen interesse te hebben. “Het zou onverantwoord zijn om miljoenen euro’s extra belastinggeld uit te geven voor de restauratie”, klonk het destijds.

Groene schakel

Toekomstige eigenaars kunnen trouwens niet zo maar alles met het kasteel doen. “Een groot deel van het domein is immers ingekleurd als gebied voor gemeenschapsvoorziening en openbaar nut”, merkt schepen van Juridische zaken Jo François (N-VA) op. “Enkel overheden, publieke partijen of niet-winstgedreven organisaties kunnen dergelijke voorzieningen van algemeen belang ten dienste van de gemeenschap invullen.” Vandaag staat het kasteel nog steeds te koop, en is er geen vaste instelprijs meer. Iedereen kon de voorbije weken een bod uitbrengen. Het Gemeenschapsonderwijs hoopt toch nog zo’n 1,3 miljoen euro voor het pand te krijgen. Of dat gaat lukken, zal de volgende weken blijken.

Alvast opvallend: de stad Sint-Truiden zit nu toch bij de bieders. “Het domein Terbiest is zo’n 16 hectare groot”, zegt burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v). “Het is een uitzonderlijke plek met een boomrijk park, bos, boomgaard, vijver en weilanden. Deze enorme oppervlakte biedt heel wat kansen voor natuurbeleving én cultuurtoerisme. Qua ligging vormt het domein dé ideale groene schakel tussen het Speelhof en domein Nieuwenhoven.”

Fruitspoor

Maar zat de stad niet krap bij kas? Is een bod dan wel verantwoord? “Het gaat hier om investeringsbudgetten, en daar kunnen we toch wel wat mee schuiven”, vindt de burgemeester. “Dit is gewoon een opportuniteit voor de toekomst die we niet konden laten liggen. De biedingen lopen nu af, dus moesten we nu nog voor de gemeenteraad een bod uitbrengen. De raad moet wel nog haar definitieve goedkeuring geven.” Ook schepen Jo François vindt dat de stad Sint-Truiden niet meer moet twijfelen. “Dit is een investering in de toekomst van Sint-Truiden dus is het evident dat we middelen hiervoor inzetten.”

©  Jozef Croughs

Schepen van Citymarketing Hilde Vautmans (Open Vld) is het daarmee eens. “Domein Terbiest is gewoon een belangrijke erfgoedsite. Deze unieke locatie ligt op wandelafstand van het centrum. Bovendien ligt het domein op amper 50 meter van het Fruitspoor. De provincie Limburg wil van het Fruitspoor een topbelevingsroute met internationale uitstraling maken, en investeert volop in de ontwikkeling ervan als recreatieve fietsverbinding. Gezien de ligging en de ontwikkelingskansen biedt Domein Terbiest enorm veel mogelijkheden voor onze stad.” Hoeveel de stad Sint-Truiden precies geboden heeft voor het kasteel en het domein is voorlopig nog niet bekendgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer