Othman E.B., broer van de moeder van het 11-jarige vermoorde meisje.

"Modelgezin" met 2 ooms in drugsmilieu: dit weten we over familie van 11-jarig meisje dat stierf in Merksem

De familie van Firdaous, het meisje van 11, dat om het leven kwam bij een schietincident in Merksem is niet gekend voor drugsfeiten. Dat meldt het parket. Othman en Younes E.B., twee broers van de moeder van het meisje, worden wel in verband gebracht met het drugsmilieu. Wie zijn ze juist?

"Een modelgezin", zo beschrijft buurman Frank Pypaert de familie van Firdaous, het 11-jarige meisje dat om het leven is gekomen na een schietincident in Merksem. Op het moment van het schietincident waren haar vader (58) en twee zussen (13 en 18) aanwezig. 

Ook het parket Antwerpen ziet voorlopig geen aanwijzingen dat het gezin een link heeft met het drugsmilieu. Het adres is onbekend bij het parket, maar een mogelijke connectie wordt wel onderzocht. Zowel volgens advocaat John Maes als advocaat Kris Luyckx zouden familieleden van de moeder bekend zijn in drugsdossiers.

Drie broers van de moeder staan in februari zelfs terecht in een drugszaak, zegt Luyckx. Hij vertegenwoordigt er een van de broers. Volgens Luyckx heeft zijn client niets met het drugsmilieu te maken en zal hij zijn onschuld pleiten. 

"Hij distantieert zich volledig van alles wat met geweld te maken heeft", zegt Luyckx in "De wereld vandaag". "Hij zegt ook dat hij niet voor zijn familie kan spreken, maar dat hij geen vermoeden heeft uit welke richting dit incident komt."

BEKIJK - Frank Pypaert is een buur van de getroffen familie en doet zijn verhaal over hen:

Videospeler inladen...

Drugsimperium

Een andere broer Othman E.B., een dertiger uit Borgerhout, woont al tien jaar in Dubai. Officieel is hij daar handelaar in luxueuze horloges, maar hij wordt wel in verband gebracht met cocaïnesmokkel. In gerechtelijke kringen klinkt het zelfs dat hij een echt drugsimperium heeft. Vanuit Dubai zou hij de smokkel van grote ladingen drugs organiseren, maar hij is nog nooit veroordeeld.

Zeker is wel dat Othman veel vastgoed heeft in Dubai. In totaal zou hij daar elf eigendommen hebben, goed voor een totale waarde van 7,5 miljoen euro. Dat bleek uit onderzoek van journalisten van het Organized Crime and Corruption Project (OCCRP) en Transparency International, een organisatie tegen corruptie.

Zelf heeft hij elke link met het drugsmilieu altijd ontkend. Dat zei hij in 2020 aan Gazet van Antwerpen en herhaalde hij gisteren nogmaals in dezelfde krant. Hij zegt zelfs dat de familie wil samenwerken met de politie en het gerecht om de daders van het schietincident te vatten. 

Ontvoerd

Het is niet de eerste keer dat Othman met de politie zou samengewerkt hebben. In 2016 zou Othman de politie hebben geholpen bij de ontvoering van zijn jongste broer, Younes E.B. 37 dagen lang werd de jonge twintiger gegijzeld in Brussel en later in een appartement in Parijs. De ontvoerders vroegen toen losgeld. Younes dook uiteindelijk op in een politiekantoor in Parijs. Volgens de broers wist Younes zelf te ontsnappen. Er zijn ook geruchten dat Othman het losgeld betaald zou hebben. 

Dat ontkende hij zelf volledig in een interview met Gazet van Antwerpen uit 2020. Ook dat de ontvoering iets met het drugsmilieu te maken had, klopt niet volgens hem. "Sommigen probeerden ze voor te stellen als het gevolg van een conflict tussen mezelf en mensen uit de Nederlandse drugswereld", zei hij toen. "Dat is onzin. Ik had helemaal geen conflict, met niemand. Het was die kidnappers om geld te doen." Ook tegen Younes loopt nog een drugszaak. 

BEKIJK - In deze reportage doet "Terzake" de familiebanden en de zaakjes van de broers helder uit de doeken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen