Amerikaanse bedrijven willen samen aan virtuele elektriciteitscentrales bouwen

Bedrijven als General Motors, Ford en Google en een aantal producenten van zonnekracht starten een samenwerking om het gebruik van virtuele elektriciteitscentrales te stimuleren. Het initiatief moet het mogelijk maken om bij piekvragen naar energie de belasting van de elektriciteitsnet te verlichten. Dat hebben de betrokken ondernemingen aangekondigd.

Waarom is dit belangrijk?

Virtuele energiecentrales bundelen duizenden gedecentraliseerde energiebronnen, zoals elektrische voertuigen of elektrische kachels die door intelligente thermostaten worden aangestuurd. Deze entiteiten zijn afnemers van energie, maar kunnen bij een tekort op de netwerken ook in omgekeerde richting werken.

Energietransitie: De bedrijven hebben voor hun plannen het Virtual Power Plant Partnership (VP3) opgericht.

  • Het Rocky Mountain Institute (RMI), een organisatie die zich in energietransitie heeft gespecialiseerd, zal voor het initiatief als gastheer optreden.
  • Met geavanceerde software kan bij de gedecentraliseerde bronnen - met toestemming van hun eigenaars - elektriciteit worden opgenomen om op energietekorten te kunnen reageren.
    • “Duizenden huishoudens kunnen met hun batterijen,
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer