Te duur? Nationalistische propaganda? Tom Waes reageert op commotie rond zijn programma "Het verhaal van Vlaanderen"

"Mensen hadden hier al lang een mening over, nog voor het op tv was." Dat zegt Tom Waes na de kritiek die zijn programma "Het verhaal van Vlaanderen" heeft teweeggebracht. "Ja, hier zijn veel subsidies naar gegaan, maar dat was nodig om het programma te maken", zegt Waes in "De afspraak".

In de nieuwe reeks "Het verhaal van Vlaanderen" reist Tom Waes als het ware doorheen de tienduizenden jaren geschiedenis op Vlaamse bodem. Er zijn sinds de lancering op 1 januari nog maar twee afleveringen losgelaten op de kijkers, maar de reeks heeft al heel wat debatten in gang gezet en inkt rijkelijk doen vloeien.

Nog voor de eerste aflevering uitgezonden was, was er al verontwaardiging door de ruim twee miljoen euro aan subsidies die het programma kreeg. Dat geld kwam uit verschillende subsidiepotjes, met steun van de Vlaamse Regering.

Dat schoot onder andere in het verkeerde keelgat van Hannelore Goeman, fractieleider in het Vlaams Parlement voor oppositiepartij Vooruit. Zij verwijt de Vlaamse Regering geen geld te hebben voor onderwijs of kinderopvang, maar wel voor "nationalistische propaganda".

En dat is ook meteen de tweede reden van het politieke getouwtrek: verheerlijkt "Het verhaal van Vlaanderen" de Vlaamse geschiedenis? Helemaal niet, vindt Tom Waes zelf. 

BEKIJK - "Er wordt hier veel over gezegd, dus ik ben blij dat ik zelf kan reageren":

Videospeler inladen...

"Ik denk niet dat de reeks de Vlaamse identiteit bevordert", zegt Waes in "De afspraak". "Mensen hadden hier al lang een mening over, nog voor het op tv was. Wij maakten gewoon tien leuke afleveringen over wat er op Vlaamse grond is gebeurd. In de loop van de afleveringen zal zelfs duidelijk blijken dat we af en toe niet zo trots moeten zijn op het feit dat we Vlamingen zijn."

Volgens hem circuleert er heel wat foute informatie. "Sommige bronnen zeggen zelfs dat het programma besteld is door de Vlaamse Gemeenschap, maar wij hadden het al lang besteld en de licentie gekocht. Dan pas hebben we geprobeerd het te verkopen aan de VRT. En dan moesten we nog genoeg geld inzamelen. Dat was eigenlijk een groot risico."

Voor mij draait het om de mensen die hier iets uit kunnen leren

"Wij maakten een programma voor kijkers - dat waren er vorige week zo'n 1.680.000 - en dan zijn er een paar journalisten en politici langs beide kanten die hun mening spuien. De ene zegt dat het de identiteit bevordert, de andere vindt dat schandalig. Iedereen heeft zijn eigen invulling, maar voor mij draait het rond de mensen die er iets uit kunnen leren."

"Er zijn honderden mensen die mij berichten sturen om bijvoorbeeld te zeggen dat hun tieners die bij wijze van spreken al maanden op hun kamer zitten, mee voor de tv zijn komen zitten om naar het programma te kijken. Dat doet mij plezier."

"Subsidies waren nodig"

Er zijn hier inderdaad veel subsidies naar gegaan", zegt Waes ook. "Dat is geen geheim. Dat was nodig om een duur programma te maken voor een kleine markt. Zonder dat geld hadden we dit niet kunnen maken."

"Er zijn inderdaad veel tekorten in het onderwijs en de kinderopvang. Daar heb ik begrip voor. Daar moet ook meer geld naar, maar je kunt dat niet vergelijken. Er is 3,8 miljard euro voor het onderwijs. 400.000 euro daarvan gaat naar "Het verhaal van Vlaanderen". Vandaag is bekendgemaakt dat het programma permanent in het onderwijspakket zal worden gegeven. Misschien wordt het nog twintig jaar gebruikt. Dan is 400.000 euro eigenlijk een peulenschil."

BEKIJK - Het integrale gesprek met Tom Waes in De afspraak

Videospeler inladen...

Meest gelezen