Belga

Curator uit Geraardsbergen veroordeeld voor gesjoemel, maar iedereen gaat in beroep tegen vonnis

Een maand nadat een curator uit Geraardsbergen veroordeeld werd voor een miljoenenfraude die decennialang duurde, gaan alle partijen in beroep. Zowel het parket, de veroordeelde curator en zijn vrouw, als de curatoren die aangesteld waren om de zaken van de veroordeelde curator af te handelen, kunnen zich niet vinden in het vonnis van de rechter in eerste aanleg en gaan dus in beroep.

De zaak van de sjoemelende curator uit Geraardsbergen kwam in 2017 aan het licht. De man liet de afhandeling van heel wat faillissementen te lang aanslepen en de ondernemingsrechtbank stelde nieuwe curatoren aan om zijn zaken over te nemen. De curatoren De Smet - Flamée legden al snel een klacht neer bij het parket omdat ze fraude vermoedden. De curator in Geraardsbergen bleek heel vaak hetzelfde systeem toe te passen. De bevoorrechte schuldeisers zoals de fiscus, BTW en banken zagen hun geld, de rest van de schuldeisers moest wachten. De oudste zaak die nog open bleef was een faillissement uit 1983.

Rijkelijke levensstijl

Intussen haalde de curator stelselmatig geld af van de rekeningen van de failliete bedrijven die hij moest afhandelen. Zowel cash als via overschrijvingen verdween zo meer dan 4 miljoen euro. Bewijsmateriaal liet de veroordeelde curator spoorloos verdwijnen. 3.000 kilogram aan papieren bewijsstukken zijn onvindbaar. Terzelfdertijd hielden de man en zijn vrouw er een rijkelijke levensstijl op na. Er was niet alleen het huis en zakenkantoor in Geraardsbergen, maar ook vastgoed in Knokke, Zwitserland en Frankrijk, kilo's goud, een peperdure wijnkelder, kunst, dure auto's en zelfs zweefvliegtuigen.

Iedereen in beroep

Vorige maand veroordeelde de rechter de curator uit Geraardsbergen tot 5 jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Het geld dat hij heeft verduisterd, zo'n 4,6 miljoen euro is verbeurd verklaard. Dat wil zeggen dat de man het bedrag uit zijn eigen vermogen moet terugbetalen aan de slachtoffers die zich burgerlijke partij hadden gesteld. Hij moet ook een boete betalen van 8.000 euro en hij mag 10 jaar zijn beroep niet uitoefenen. De vrouw kreeg 1 jaar gevangenisstraf, maar ze moet die niet uitzitten omdat alleen de voorlopige hechtenis definitief is. Voor haar werd een bedrag van 395.000 euro verbeurd verklaard. Zij kreeg geen beroepsverbod omdat ze de feiten niet heeft gepleegd in haar functie van advocaat, wel als echtgenote van de curator.

Geen van de partijen kan zich blijkbaar vinden in het vonnis. De curator en zijn vrouw gaan in beroep tegen hun veroordeling. Maar ook het parket en de curatoren die de kat de bel aanbonden, gaan in beroep. Naar verluidt zouden de curatoren de schadevergoeding die de veroordeelde curator moet betalen te laag vinden.

Meest gelezen