Dhont vannacht op de loper van de Globes.

Belg Lukas Dhont grijpt naast Golden Globe voor "Close": "Mensen zijn wel heel hard aan het duimen voor die Oscars"

De film "Close" van de Belgische regisseur Lukas Dhont heeft geen Golden Globe gewonnen. De award voor beste niet-Engelstalige film ging naar het Argentijnse drama "Argentina, 1985". "The banshees of Inisherin" van Martin McDonagh en "The Fabelmans" van Steven Spielberg waren de grote winnaars. De Globes zijn een van de belangrijkste film- en televisieprijzen van het jaar en een goede barometer voor de Oscars in maart.

"Close" was een van de vijf genomineerden in de categorie beste niet-Engelstalige film, maar greep naast de prijzen. Andere kanshebbers waren "All quiet on the western front" (Duitsland), "Decision to leave" (Zuid-Korea) en "RRR" (India). Het werd het historische drama "Argentina, 1985" van Santiago Mitre, over een openbaar aanklager die met een onervaren team een held wordt. 

In een eerste reactie aan VRT NWS benadrukt Lukas Dhont dat hij "een super mooie avond gehad heeft". "Er zijn enorm veel mensen naar ons gekomen die gezegd hebben dat ze de film prachtig vinden en dat ze heel hard aan het duimen zijn voor die Oscars, waar wij naartoe aan het leven zijn. Had die Globe een goeie extra zichtbaarheid geweest? Zeker, maar dat is altijd het ding bij een competitie. Het toont nog maar eens aan: er zijn heel veel sterke films dit jaar. Ik gun het "Argentina, 1985" heel hard. Het is een prachtige film en een heel fijn team mensen."

BEKIJK - Lukas Dhont: "We zijn hard aan het toeleven naar de Oscars, het enige wat we kunnen doen is alles geven en daar zijn we volop mee bezig":

Videospeler inladen...

Eind januari volgt een herkansing voor "Close". De film is de Belgische Oscarinzending. Regisseur Dhont haalde met "Close" de shortlist van 15 films in de categorie beste internationale speelfilm. Op 24 januari zal duidelijk worden of de film bij de 5 Oscargenomineerden zit. 

"Close" ging vorig jaar in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes, waar de film werd onderscheiden met de grote prijs van de jury. "Close" is sinds begin november in de Benelux te zien. Het is het verhaal van de hechte vriendschap tussen twee 13-jarige jongens.

BEKIJK - Presentator Jerrod Carmichael vliegt er van meet af aan stevig in: "Ik ben hier omdat ik zwart ben":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Drie Globes voor "The banshees of Inisherin"

"The banshees of Inisherin" was de grootste kanshebber met acht nominaties. De komedie wist er daar drie van te verzilveren: beste film (musical/komedie), beste acteur voor Colin Farrell en beste scenario voor Martin McDonagh. "Ik verwacht nooit dat mijn films een publiek bereiken en wanneer dat dan toch gebeurt, ben ik altijd een beetje in shock", zei Farrell (foto in tekst) toen hij zijn prijs in ontvangst nam. Voor de film werkten regisseur Martin McDonagh, acteur Brendan Gleeson en Colin Farrell opnieuw samen nadat ze eerder samen ook al "In Bruges" maakten. 

2023 NBCUniversal Media, LLC

"The banshees of Inisherin" speelt zich af op een afgelegen eiland voor de westkust van Ierland en vertelt het verhaal van twee vrienden. Op een dag beslist een van hen out of the blue dat hij de andere niet meer wil zien.

"Martin McDonagh, ik ben jou zoveel verschuldigd", voegde Farrell er nog aan toe. "Jij veranderde het traject van mijn leven voor altijd, op manieren, waarvoor ik jou, met tegenzin, dankbaar zal zijn voor de rest van mijn dagen. En Brendan, ik hou zoveel van je. Het enige wat ik deed toen ik elke dag naar mijn werk kwam, was ernaar streven om jouw gelijke te zijn. Ik zeg niet dat ik daar zelfs maar ben gekomen, maar de ambitie hield me op de been."

Toen McDonagh zijn Globe voor beste scenario in ontvangst nam, zei hij dat hij ervoor zou proberen te zorgen dat het niet nog eens 14 jaar zou duren vooraleer hij met hetzelfde team zou samenwerken. 

"The Fabelmans" van Spielberg wint twee keer

"The Fabelmans" van Steven Spielberg (foto in tekst) won twee keer: beste film (drama) en beste regisseur. De film vertelt het verhaal van een jongeman, los gebaseerd op Spielberg zelf, die verliefd wordt op filmmaken. "Ik heb dit verhaal mijn hele carrière in stukjes en beetjes verteld, maar ik heb nooit de moed gehad om het verhaal frontaal te vertellen", zei Spielberg in zijn dankwoord. Spielberg won de Golden Globe voor beste regisseur eerder ook al voor "Saving Private Ryan" in 1999 en voor "Schindler's list" in 1994. 

Andere belangrijke winnaars waren Austin Butler, voor zijn rol in "Elvis", Cate Blanchett voor haar rol in "Tar" en Michelle Yeoh voor haar rol in "Everything everywhere all at once". "Ik ben vorig jaar 60 geworden", zei Yeoh (foto in tekst) in haar speech. "En ik denk dat alle vrouwen dit begrijpen: naarmate de dagen, de jaren en de cijfers groter worden, lijkt het alsof de kansen kleiner worden. En ik was waarschijnlijk op een moment dat ik dacht: je hebt met een aantal van de beste mensen gewerkt... en toen kwam het beste cadeau - "Everything everywhere all at once"."

2023 NBCUniversal Media, LLC

 Ke Huy Quan (foto in tekst) won de prijs voor beste acteur in een bijrol voor zijn vertolking in "Everything everywhere all at once". Hij was als kind al te zien naast Harrison Ford in "Indiana Jones and the Temple of Doom", in een regie van Steven Spielberg. "Ik ben opgevoed om nooit te vergeten waar ik vandaan kwam en om altijd te onthouden wie mij mijn eerste kans gaf. Ik ben zo blij Steven Spielberg hier vanavond te zien", zei hij.

De Golden Globes bekronen ook televisieseries. Het productiehuis HBO viel in de prijzen met "House of the dragon" en "The White Lotus" (met een Golden Globe voor beste actrice in een bijrol voor Jennifer Coolidge), ABC met "Abbott elementary".

Acteur Paul Walter Hauser won een Golden Globe voor zijn vertolking in "Black bird", een reeks die de Belgische regisseur Michaël R. Roskam maakte voor AppleTV.

Globes na controverse opnieuw op televisie te zien

De Globes waren dit jaar opnieuw op televisie te zien nadat dat vorig jaar niet het geval was. De Hollywood Foreign Press Association (HFPA) werd in 2021 beschuldigd van ethische fouten en een compleet gebrek aan diversiteit in de juryrangen. Als gevolg daarvan hebben verschillende sterren vorig jaar de Globes geboycot. 

De HFPA kondigde een reeks hervormingen aan in een poging het geloof te herstellen na de schadelijke beschuldigingen. Dit jaar waren veel sterren wel opnieuw aanwezig, want ook zij blijven zich bewust van het momentum dat een overwinning daar kan opleveren. Presentator met dienst was Jerrod Carmichael, een zwarte comedian. Toch waren enkele grote namen die zelfs wonnen er niet, zoals actrices Cate Blanchett ("Tar") en Zendaya ("Euphoria"). 

"Je voelt wel dat er nog een bepaalde voorzichtigheid is wanneer het over die Globes gaat", zegt Lukas Dhont daarover. "Je voelt wel ook dat mensen weer heel blij zijn om cinema te kunnen vieren na een paar jaar waarin dat niet kon door covid. De Globes zijn volop bezig aan een transformatie. Ze nodigen meer diversiteit uit nadat ze dat lange tijd niet gedaan hebben. Maar wanneer ik zie hoe enthousiast iedereen is, dan voel ik wel dat het een nodige en fijne avond is geweest voor iedereen." 

Meest gelezen