AFP or licensors

Parket in Peru start onderzoek naar president Boluarte wegens genocide en doodslag 

In Peru is het parket een onderzoek gestart naar president Dina Boluarte en enkele kabinetsleden voor genocide en doodslag. Het onderzoek komt er na de gewelddadige protesten tussen demonstranten en veiligheidstroepen van de afgelopen maanden. Daarbij zijn, sinds het begin van de protesten, al zeker 46 doden gevallen. De betogers eisen het ontslag van Boluarte. Ze beschuldigen haar van moord. 

In Peru is het parket een onderzoek gestart naar de nieuwe president Dina Boluarte en verschillende leden van haar kabinet voor doodslag en genocide. Het onderzoek komt er na de hevige protesten van de afgelopen maanden. Die begonnen in december vorig jaar, toen Dina Boluarte er aan de macht kwam na de afzetting en arrestatie van de socialistische president Pedro Castillo toen die het parlement wou ontbinden. De oppositie wil onder meer dat Boluarte opstapt, maar volgens haar zal dat niets oplossen omdat ze naar eigen zeggen de grondwet heeft gevolgd. 

Sinds haar aanstelling vielen bij gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen al zeker 46 doden en honderden gewonden. De overheid heeft nu een avondklok ingevoerd van 20 uur tot 4 uur. 

BEKIJK - "Deze verrotte regering vertegenwoordigt ons niet":

Videospeler inladen...

"Dina, moordenares"

Eergisteren vielen bij de protesten in de zuidelijke regio Puno zeker 17 doden, het hoogste dodental op één dag sinds het begin van de demonstraties in december. Ook op dinsdag was het er nog erg onrustig. Toen kwam een politieagent om het leven toen zijn wagen in brand werd gestoken. 

Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties in Peru zouden de autoriteiten vuurwapens en rookbommen hebben gebruikt op de demonstranten. De betogers vinden dat de president verantwoordelijk is voor de vele doden en eisen haar ontslag. Volgens het leger zouden het de betogers zelf zijn die wapens en zelfgemaakte explosieven hebben gebruikt.

Het Peruaanse parlement blijft Boluarte steunen en heeft het vertrouwen in de regering bevestigd tijdens een vertrouwensstemming. Het parket daarentegen is een onderzoek gestart naar Boluarte en verschillende leden van haar kabinet. De aanklacht luidt: "genocide, moord en ernstige verwondingen". De presidente zelf heeft nog niet gereageerd op de start van het gerechtelijk onderzoek. 

Een gewonde agent wordt naar het ziekenhuis gebracht.
AFP or licensors

Meest gelezen