foto street view

Basisschool van slachtoffer (11) schietpartij Merksem richt rouwhoek in: "Heel veel verdriet, ze was zeer geliefd"

In basisschool Deuzeldpark in Schoten, de school van het meisje van 11 dat in Merksem omkwam na drugsgeweld, wordt een rouwhoekje gecreëerd. De directrice van de school geeft aan dat daar nood aan is, omdat het nieuws hard is aangekomen bij de vele leeftijdsgenootjes van het meisje.

"Heel veel verdriet, voornamelijk in de eigen klas natuurlijk." Zo omschrijft Sofie Van Loock, plaatsvervangend directrice van basisschool Deuzeldpark in Schoten, hoe de kinderen in de school reageren op het nieuws van hun overleden klasgenootje. "Ze zat in het vijfde leerjaar, maar ook de leerlingen van het zesde leerjaar hebben een tijdje bij haar in de klas gezeten, dus de impact is hier wel groot." Van Loock is sinds vandaag plaatsvervangend directeur, geen makkelijk moment om in te springen. "Het is een moeilijk moment, maar we moeten hier samen door als school."

We hebben een hoekje ingericht waar de kinderen kunnen praten, tekeningen maken en rust opzoeken

Sofie Van Loock, plaatsvervangend directrice van basisschool Deuzeldpark in Schoten

Heel wat kinderen hebben vragen rond wat er is gebeurd. "Kinderen stellen zich de vraag: waarom zij? Ze was zeer geliefd in de klas. Toen ik hier aankwam, heeft iedereen me ook meteen gezegd wat voor een fantastisch kind ze was. Hoe oneerlijk het is, dat vragen ze zich ook allemaal af. Ze gaan er sereen mee om, maar je ziet wel dat ze troost zoeken bij elkaar", vertelt Van Loock. "Sommige kinderen stellen zich ook vragen over hun eigen veiligheid, omdat ze in die buurt wonen."

Voor de school is het dan ook zaak om een serene en gedegen begeleiding voor de leerlingen te voorzien. "De leerkrachten luisteren eerst en vooral naar de leerlingen, en gaan er rustig mee om", zegt de directrice. "We hebben ook een hoekje gecreëerd, waar ze samen kunnen praten, tekeningen maken en de rust opzoeken die ze nodig hebben. De kinderen hebben ook een rouwbundel gekregen, die ze samen met de meester en de juf kunnen invullen."

Ondersteuning

De basisschool staat niet alleen in het rouwproces. "We ontvangen heel veel ondersteuning van het CLB. Maar het CAW gaat ons ook ondersteunen." Die ondersteuning is er op lange termijn. "Tot een jaar zelfs," verduidelijkt Van Loock, "want dit is op een aantal weken niet opgelost voor onze leerlingen."

Behalve een rouwhoekje voor de leerlingen, gaat de school ook een afscheid organiseren. "Dat doen we samen met Het Huis van de Mens. We willen de leerlingen een mogelijkheid bieden om afscheid te nemen, omdat ze in Marokko zal begraven worden."

Om 14 uur is er een afscheidsplechtigheid voor het meisje van 11 in een moskee in Hoboken. 

Meest gelezen