Politieagenten staan tegenover klimaatactivisten aan de rand van Lutzerath.
Volledig scherm
Politieagenten staan tegenover klimaatactivisten aan de rand van Lutzerath. © AP

IN BEELD. Duitse politie trekt bezet ‘bruinkooldorp’ binnen: agenten worden met stenen en molotovcocktails bekogeld

Honderden politieagenten zijn woensdagochtend het door activisten bezette dorp Lützerath in Duitsland binnengetrokken. Volgens het Duitse nieuwsagentschap DPA kwam het daarbij tot eerste schermutselingen. “Politie wordt met stenen en molotovcocktails bekogeld”.

13 reacties

  • Martin Meuris

    1 jaar geleden
    Duitsland kan niet anders dan deze vervuilende kolen blijven gebruiken omdat ze te afhankelijk waren van Russisch gas dank zij Mevr Merkel! En inderdaad met een klein dieseltje rijden is tegenwoordig in Vlaanderen bijna een misdaad, weg met de NVA in 24! Ik betaal me blauwe aan tax voor een auto die enkele jaren terug de norm voor normaal was nl 2000cc diesel, meer dan 630€ en dit jaar waarschijnlijk nog een pak meer, tot in 24 Jambon.
  • Erik Bervoets

    1 jaar geleden
    En wij mogen met een auto op diesel niet meer in Gent en Antwerpen binnen, veel gekker moet het niet meer worden.
  • lieven Devoldere

    1 jaar geleden
    In vlaanderen keuren ze je auto af met euronorm 5 , In duitsland stoken ze met bruinkool zoek de logica ? Met geld mag je alles en meer !
  • Fernand Beaumonde

    1 jaar geleden
    Zijn allemaal professionele actievoerders die tegen zowat alles protesteren! Meeste zijn ook vegetariërs of nog erger veganisten. Eerst de kerncentrales laten sluiten dan die op gas en nu de bruinkoolcentrales.Windmolens zijn ze ook liever kwijt. Sluit al die actievoerders af van stroom en gas, zullen dan wel anders piepen
  • Yana Rutte

    1 jaar geleden
    Bruinkool is nog veel meer vervuilend dan steenkool, laat staan gas. Hun protest is dus heel terecht en gelukkig zijn er nog actievoerders die het opnemen voor de komende generaties. De politiek kan er hier nog iets van leren, met de groenen voorop. Wie had ooit kunnen denken dat een groene minister zou pleiten pro kernenergie en fier zijn die vuile kerncentrales nog langer open te houden.
  1. 2.000 agenten staan klaar: protest tegen Duitse bruinkoolmijn met CO2-uitstoot van heel België dreigt uit de hand te lopen
    PREMIUM

    2.000 agenten staan klaar: protest tegen Duitse bruinkool­mijn met CO2-uit­stoot van heel België dreigt uit de hand te lopen

    De bruinkoolmijn in de buurt van het Duitse gehucht Lützerath, op 60 km van de Belgische grens, is een doorn in het oog van de duizenden klimaatactivisten die het dorpje bezetten. De mijnsite voert dan ook de lijst aan van de meest klimaatbedreigende gebieden van Europa. Met een totale oppervlakte van 114 km² is hij groter dan heel Hasselt en zorgt hij voor een CO2-uitstoot die zo groot is als de uitstoot van heel België. Waarom heeft Duitsland - met een groene minister op kop - in tijden van klimaatverandering besloten om net meer in te zetten op steen- en bruinkool?
  2. KIJK. 88-jarige Oekraïner Ivan wandelt 's nachts tientallen kilometers om aan Russische militairen te ontsnappen

    KIJK. 88-jarige Oekraïner Ivan wandelt 's nachts tientallen kilometers om aan Russische militairen te ontsnappen

    De 88-jarige Ivan Vivsianyk, inwoner van het dorp Ocheretyne in de regio Donetsk, wist op een opvallende manier te ontsnappen aan de Russische bezetting. Dat vertelt hij nu aan de Oekraïense nieuwszender 1+1. Russische militairen namen zijn paspoort af, waardoor hij besloot ‘s nachts te voet op de vlucht te slaan. De tachtiger liep maar liefst zes uur lang, onder vuur, in het donker, totdat hij onderweg een chauffeur tegenkwam die aanbood hem een lift te geven. Nu verblijft de grootvader in Dnipro, waar hij wacht op een nieuw Oekraïens paspoort.