Direct naar artikelinhoud
NieuwsDuitsland

Duitse politie begint aan wekenlange ontruiming van ‘bruinkooldorp’ Lützerath

Een klimaatactivist wordt verwijderd tijdens de ontruiming van Lützerath.Beeld ANP

De Duitse politie is begonnen met de ontruiming van het plaatsje Lützerath. De ontruiming van het dorp, dat activisten al twee jaar bezet houden om te voorkomen dat het wordt gesloopt voor bruinkoolwinning, kan nog weken duren.

De honderden activisten, waarvan een deel al twee jaar in het dorp bivakkeert, hebben met onder meer hekken en auto’s barricaden opgeworpen. Ze willen voorkomen dat het Duitse energiebedrijf RWE meer bruinkool uit de grond haalt, een fossiele brandstof die een hogere CO2-uitstoot veroorzaakt dan bijvoorbeeld steenkool of aardolie. Volgens RWE is meer bruinkool desondanks nodig, nu de Russische gastoevoer is afgeknepen.

De agenten hebben Lützerath omsingeld en omheind, en proberen het plaatsje binnen te gaan. Ze roepen aanwezigen op uit eigen beweging te vertrekken. Er vinden schermutselingen plaats, meldt persbureau ANP. Volgens de Duitse omroep WDR is er vuurwerk te horen. Ook zou er een steen naar de politie zijn gegooid, waarna andere activisten mensen in hun eigen gelederen waarschuwden dit niet te doen.

De politie neemt een activist woensdagochtend mee uit Lützerath.Beeld ANP

Al in de vroege ochtenduren had een grote politiemacht zich verzameld bij Lützerath, dat niet ver van het Limburgse Roermond ligt. ANP zag zeker één waterkanon, meerdere pantserwagens en duizenden agenten uit diverse deelstaten.

Eerder zei de Duitse politie vier weken uit te trekken voor de ontruiming. De politie heeft dan ook een compleet kampement opgebouwd, inclusief toiletten en catering. Ook de activisten rekenen op een langdurige worsteling: ze hebben naar eigen zeggen voor weken aan voedsel verzameld en zonnepanelen geïnstalleerd voor de stroomvoorziening.

Dinsdag begon de politie al met het opruimen van barricades rond het dorp, waarna actievoerders door hun linies heen probeerden te breken. Volgens WDR werden er zo’n 150 activisten weggesleept door agenten, een deel zou zijn gearresteerd. Na de confrontaties, waarbij de politie onder meer pepperspray inzette, kreeg de politie het gebied rond het dorp.

Eind vorig jaar kocht RWE de laatste bewoner van Lützerath uit: een boer wiens schuur nu dienst doet als slaapplek van de activisten. De meeste inwoners werden al jaren eerder uitgekocht. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er al zo’n 300 Duitse plaatsen van de kaart verdwenen om plaats te maken voor bruinkoolwinning.

Politieagenten staan tegenover klimaatactivisten aan de rand van Lutzerath.Beeld ANP