Duitse politie probeert voor tweede dag op rij milieuactivisten weg te halen uit "kolendorpje"  Lützerath

De Duitse politie probeert voor de tweede dag op rij huizen te ontruimen in het dorpje Lützerath, niet ver van de Belgische grens. Agenten in gevechtskledij trokken het "kolendorp" binnen en ruimen er barricades van milieuactivisten op. Zij bezetten het dorp al ruim twee jaar om te verhinderen dat daar opnieuw bruinkool wordt ontgonnen. Een 200-tal activisten is intussen vertrokken of weggehaald, maar anderen zitten verschanst in boomhutten.

Volgens de Duitse regering is de uitbreiding van de bruinkoolgroeve in Lützerath nodig om de energiebevoorrading in Duitsland te verzekeren. Uit het gehucht vertrokken de voorbije jaren alle (slechts tientallen) inwoners. actievoerders die zich verzetten tegen de plannen van de regering, hebben het dorpje de voorbije twee jaar bezet. Eerder deze week oordeelde een rechter dat ze het dorpje moeten verlaten.

Honderden politieagenten begonnen gisteren aan de ontruiming van het "kolendorp". Vannacht werd de actie na kritiek gestaakt, maar vandaag is de tweede dag van de ontruiming aan de gang.

BEKIJK - De ontruiming op de tweede dag:

Videospeler inladen...

De politie zegt dat ze meer dan 200 demonstranten kon overtuigen om vrijwillig te vertrekken, maar volgens het persagentschap DPA zijn velen weggehaald door de politie. Nieuwe activisten kunnen het dorp sowieso niet meer in, want dat is helemaal van de buitenwereld afgesloten door hoge stalen aan elkaar geklonken hekken. 

De actie gisteren verliep overwegend vreedzaam, al waren er hier en daar kleine schermutselingen tussen de politiediensten en activisten, die met stenen en molotovcocktails zouden hebben gegooid.

Wie nu nog in het dorp aanwezig is - mogelijk nog zo'n 200 actievoerders - heeft zich verschanst in boomhutten en schuren. De politie probeert die daar nu ook weg te halen. "Dat wordt de komende dagen wellicht het moeilijkste werk, want de politie wil natuurlijk ook niet dat er slachtoffers vallen", zegt Jeroen Reygaert, die gisteren voor VRT NWS in Lützerath was. 

Demonstratie op zaterdag

Hoewel de politie zich tevreden toont over het voorlopige resultaat van de ontruiming, was er kritiek op haar optreden, met name op haar aanvankelijke beslissing om ook 's nachts door te gaan met de ontruiming. "Gevaarlijk, provocerend en escalerend", uitte de bekende Duitse klimaatactiviste Luisa Neubauer haar ongenoegen op Twitter.

Volgens een woordvoerder van de politie waren de agenten niet van plan om de gebarricadeerde huizen 's nachts binnen te dringen, maar bleven ze wel ter plaatse. De bezetters zeggen dat bouwlampen de hele nacht door gericht zijn  geweest op activisten die hoog in driehoekige constructies zitten.

De actievoerders hebben allerlei blokkades opgeworpen op de toegangswegen naar Lützerath.

Veel activisten die uit het dorp zijn vertrokken of weggehaald door de politie, sluiten zich aan bij een groot actiekamp in Keyenberg op enkele kilometers van Lützerath. Hun woordvoerster zegt dat daar al meer dan duizend activisten verzameld zijn. Zaterdag plannen ze vanuit Keyenberg een grote demonstratie uit solidariteit met de bezetters van Lützerath. Ook de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg zal daaraan deelnemen. De woordvoerster verwacht er zeker 20.000 mensen. 

Bevoorradingszekerheid versus klimaatbeleid

Het grondgebied van Lützerath en de gebouwen die er nog staan, zijn eigendom van RWE, het tweede grootste energiebedrijf van Duitsland. Het gehucht moet nu wijken voor de uitbreiding van de Garzweiler-bruinkoolgroeve. 

Volgens de Duitse regering is dat nodig om Duitsland van genoeg energie te voorzien. Sinds de oorlog in Oekraïne heeft Rusland de gasleveringen aan Europa drastisch teruggeschroefd. Duitsland is daarom gedwongen om kolencentrales te heropenen en kernreactoren langer open te houden. 

RWE heeft een deal gesloten met de Duitse overheid: Lützerath mag worden gesloopt, maar in ruil moet het bedrijf wel 8 jaar eerder stoppen met het ontginnen van bruinkool: in 2030 in plaats van 2038. Dat was een verkiezingsbelofte van de groene partij. De Duitse minister van economie en klimaat, Robert Habeck, zelf van de groene partij, heeft de deal met RWE vandaag nog eens verdedigd. Hij roept ook op om de ontruiming van Lützerath geweldloos te laten verlopen.

De milieuactivisten die zich verzetten tegen de uitbreiding van de Garzweiler-groeve, zeggen dat Duitsland hiermee zijn internationale afspraken om minder broeikasgassen uit te stoten, niet nakomt. Ze betwisten ook dat Duitsland de bruinkool die onder Lützerath ligt, echt nodig heeft. 

BEKIJK - De ontruiming op de eerste dag. De politie moet betogers die zich hebben vastgeketend, losmaken met slijpschijven:

Videospeler inladen...
Politiewagens staan klaar vlak bij Lützerath.

Meest gelezen