Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Code geel: KMI waarschuwt woensdag voor veel regen en wind, noodnummer 1722 geactiveerd

Het KMI waarschuwt voor rukwinden en veel regen woensdagavond en donderdag. Er geldt code geel voor het hele land. Het noodnummer 1722 werd geactiveerd.

jvh
Bron: BELGA

Er trekt woensdagavond en donderdag een buienzone door het land, met neerslaghoeveelheden die kunnen oplopen tussen 20 en 40 liter per kubieke meter of lokaal zelfs meer. Het KMI kondigt dan ook code geel af voor regen van 19.00 uur woensdagavond tot donderdagavond 20.00 uur en dit voor het hele land. Vrijdag wordt het droger met enkele plaatselijke buien.

In de loop van woensdagnacht en donderdag waait er een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 à 90 kilometer per uur. In de loop van donderdagnamiddag neemt de naar het westzuidwesten draaiende wind in kracht af. Code geel voor wind geldt van 4 uur woensdagnacht tot donderdag 14 uur, ook voor het hele land.

Noodnummer 1722 geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722. Voor storm-en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt, kan je een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, klinkt het.

Een aanvraag bij het e-loket komt rechtstreeks bij de brandweer terecht. Wie het nummer 1722 belt, krijgt een operator van de noodcentrales 112 aan de lijn. Die operatoren geven wel voorrang aan de meest dringende oproepen naar het nummer 112. Wie met een mogelijk levensbedreigende situatie geconfronteerd wordt, belt dan ook best naar dat nummer.

©  KMI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER