Regionale televisiezender AVS uit Gent in financieel slechte papieren

Het gaat niet goed met de regionale televisiezender AVS in Gent. De zender kampt met financiële problemen en heeft bij de ondernemingsrechtbank bescherming gevraagd tegen schuldeisers.

AVS was begin jaren 80 de eerste regionale tv-zender van Vlaanderen. Eerst zond AVS uit vanuit Eeklo. In 2001 verhuisde de zender naar Gent, vlak bij het evenementencomplex Flanders Expo. AVS is te bekijken in de regio rond Gent, in het Meetjesland en de Vlaamse Ardennen.

Maar de laatste tijd gaat het financieel niet goed met de regionale tv-zender. En nu heeft AVS bij de ondernemingsrechtbank bescherming gevraagd tegen schuldeisers. "Het gaat om oude schulden", zegt Serge Van Eeghem, de advocaat van AVS. "Dat zijn vooral overheidsschulden, zoals BTW en RSZ. Als je die niet op tijd betaalt, dan lopen de boetes en intresten heel snel op. En momenteel kan AVS die schulden niet meer afbetalen, zonder dat de dagelijkse werking in het gedrang komt. Daarom vragen wij aan de rechtbank om die historische schulden 6 maanden in de koelkast te steken." 

Momenteel kan AVS dus blijven voortwerken, benadrukt de advocaat. "De lopende financiële verplichtingen blijven behouden. Dus de lonen worden uitbetaald. Het gaat enkel om de historische schulden. Als die de werking in het gedrang brengen, moet je aan de rechtbank bescherming vragen tegen de schuldeisers."

Gebouwen verkopen

Om aan extra geld te geraken, gaat AVS enkele gebouwen verkopen. "Het gaat om 2 panden in Eeklo", zegt advocaat Van Eeghem. "Die gebouwen worden momenteel niet gebruikt, en kunnen dus extra cash opleveren. Natuurlijk hebben we wel tijd nodig om die gebouwen verkocht te krijgen."

Toekomst

Hoe moet het nu verder met AVS? "Als de situatie te dramatisch was, waren we niet aan deze procedure begonnen", zegt Van Eeghem. "Dan moet je als bedrijf een andere beslissing nemen, en het faillissement aanvragen. Maar dat is bij AVS niet aan de orde. We moeten gewoon een oplossing vinden voor die historische schulden."

Meest gelezen