Filip Dewinter (VB) en Imade Annouri (Groen) aan politici die bekvechten over drugsgeweld in Antwerpen: "Bel elkaar op, zit in godsnaam samen"

Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) en zijn collega Imade Annouri (Groen) roepen alle betrokken politici op tot meer en betere samenwerking om het drugsgerelateerde geweld in Antwerpen een halt toe te roepen. Ze vinden dat er nu te veel stoere taal in de pers wordt gebruikt of naar elkaar wordt gewezen in plaats van de problemen echt aan te pakken.

Het leger inzetten? De politiediensten versterken? De nationale veiligheidsraad samenroepen? De afgelopen dagen kregen we heel wat suggesties te horen over hoe het drugsgerelateerde geweld in de Scheldestad moet worden aangepakt. Daarbij valt op dat er vaak gewezen wordt naar een ander beleidsniveau. Gisteren gaven onder meer de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA), havenschepen Annick De Ridder (N-VA) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) hun visie.

Men spreekt nu over een escalatie, maar die escalatie is er al vijf jaar

Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang)

"Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid ook bij de burgemeester en bij het stadsbestuur", zegt Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (VB) in "Villa Politica". "Al was het maar omdat men er een partijpolitiek steekspel van maakt: de N-VA tegen Vivaldi, het is de schuld van de federale regering of van de burgemeester, ... In plaats van samen te werken en een oplossing na te streven."

"Men spreekt nu over een escalatie, maar die escalatie is er al vijf jaar." Dewinter wijst erop dat er de afgelopen vijf jaar al 218 aanslagen zijn gepleegd in Antwerpen.

BEKIJK - Imade Annouri (Groen) en Filip Dewinter (VB) willen minder stoere taal horen.

Videospeler inladen...

De mensen in Antwerpen verdienen echt wel beter

Vlaams Parlementslid Imade Annouri (Groen)

Eenzelfde geluid horen we bij Groen, net zoals Vlaams Belang een oppositiepartij in Antwerpen. "Wat de afgelopen jaren echt heeft ontbroken, is een samenwerking", zegt Vlaams Parlementslid Imade Annouri (Groen). "Ook na dit tragische geval zie je dat allerlei ministers en burgemeester uitspraken doen in de pers. Bel elkaar op! Zit in godsnaam samen! Doe dat niet voor de camera!"

"Als je nu niet samenwerkt, wanneer dan wel ?", vraagt Annouri zich af. "Mensen hebben op dit moment angst, mensen voelen zich verloren, mensen hebben nood aan troost: een burgemeester die in de wijk gaat, mensen geruststelt en zegt waarmee men bezig is."

Stoere verklaringen in tv-studio's reiken volgens Annouri geen oplossingen aan. "Daar help je niemand mee. De mensen in Antwerpen verdienen echt wel beter."

Vanmiddag hebben minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) in elk geval overleg gepleegd. Het ging over een stand van zaken, en er zijn geen nieuwe beslissingen genomen.   

Meest gelezen