Sy

We gaan de nacht in met veel regen en wind, noodnummer 1722 geactiveerd

Rukwinden en veel regen vannacht en morgen. Voor zowel regen en wind is code geel afgekondigd over het hele land. Morgen in de loop van de middag neemt de wind af en vrijdag wordt het droger. 

De eerste buien begonnen aan de kust. Ondertussen trekken de buien over het hele land, met neerslaghoeveelheden die kunnen oplopen tussen 20 en 40 liter per vierkante meter of lokaal zelfs meer. Vanaf morgenochtend kunnen we in het hele land een regenzone verwachten. "Dan zal het gedurende een lange periode aan een stuk regenen", zegt weerman Bram Verbruggen. Vrijdag wordt het droger met enkele plaatselijke buien.

Het KMI heeft dan ook code geel afgekondigd voor regen van 19 uur afgelopen avond tot 20 uur morgenavond en dit voor het hele land. Het noodnummer 1722 is geactiveerd. "Dat betekent dat er lokaal overlast of schade kan zijn, maar we verwachten geen overstromingen", zegt Verbruggen.

Vannacht zullen ook de windsnelheden toenemen. Code geel voor wind geldt van 04.00 uur vannacht tot morgen 14.00 uur, ook voor het hele land. Aan de kust kunnen de windsnelheden oplopen tot 90 kilometer per uur, in het binnenland tot 80 kilometer per uur. "Morgenochtend verwachten we de felste wind", zegt Verbruggen. "In de loop van de dag zal de windsterkte afnemen." 

BEKIJK - Het weerbericht van 10 januari:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen