Direct naar artikelinhoud
NieuwsHet verhaal van Vlaanderen

Tom Waes reageert op kritiek op ‘Het verhaal van Vlaanderen’: ‘Voor mij draait het om de mensen die hier iets uit kunnen leren’

Tom Waes in De Afspraak.Beeld VRT

Te duur en te Vlaams? Nog voor de eerste aflevering was uitgezonden, was Het verhaal van Vlaanderen voorwerp van controverse. Tom Waes reageerde gisteren in De Afspraak op de kritiek. ‘400.000 euro is eigenlijk een peulschil.’

Rond de tiendelige docureeks waarin Tom Waes ons door de geschiedenis van Vlaanderen loodst, is de afgelopen weken heisa ontstaan. Zo bekritiseerde onder meer Hannelore Goeman, fractieleider van Vooruit in het Vlaams Parlement, dat het programma 2,4 miljoen aan subsidies kreeg, dit terwijl er volgens haar “‘geen geld’ is voor de toekomst van Vlaanderen. De kinderopvang. Schoolmaaltijden. Schoolfacturen.”

Tom Waes erkende in De Afspraak dat het om een grote som gaat, maar dat dit wel degelijk “nodig was om een duur programma voor een kleine markt te maken. Zonder dat geld hadden we dit niet kunnen maken.”

“Ik volg mevrouw Goeman in het feit dat er inderdaad geld moet gestoken worden in schoolmaaltijden en in kinderopvang, maar je kunt dat niet vergelijken”, vervolgde Waes. “Van de 3,8 miljard euro voor het onderwijs, is 400.000 euro naar het Het verhaal van Vlaanderen gegaan. Vandaag is bekendgemaakt dat dit in het onderwijspakket zal worden opgenomen. Misschien wordt dit programma nog twintig jaar gebruikt. Dan is die 400.000 euro eigenlijk een peulschil.”

Lees ook:

• Achtergrond. Politiek getouwtrek over Tom Waes’ geschiedenislessen: wat is het echte verhaal achter ‘Het verhaal van Vlaanderen’?

• Opinie. ‘Alles voor het verleden van Vlaanderen, maar wat met de toekomst van élk kind in Vlaanderen?

Te Vlaams?

Ook ter rechterzijde wordt Het verhaal van Vlaanderen ingezet in de politieke strijd. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maakte expliciet de connectie met het programma en de Vlaamse koers die de VRT moet varen. “Natuurlijk moet de canon de Vlaamse identiteit bevorderen”, klonk het in De Standaard. “De N-VA is de grootste partij in deze regio en de versterking van de identiteit staat in ons programma ... We zouden anders kiezersbedrog plegen. We doen dat vanaf zondag ook met Het Verhaal van Vlaanderen op tv.”

Op de vraag in De Afspraak of het programma de Vlaamse identiteit bevordert, antwoordde Tom Waes: “Ik denk het niet. Mensen hadden hier al lang een mening over, nog voor het op tv was. Wij maakten gewoon tien leuke afleveringen over wat er op Vlaamse grond is gebeurd. In de loop van de afleveringen zal zelfs duidelijk blijken dat we af en toe niet zo trots moeten zijn op het feit dat we Vlamingen zijn.”

“Sommige bronnen zeggen zelfs dat het programma besteld is door de Vlaamse Gemeenschap, maar wij hadden het al lang besteld en de licentie gekocht”, zei Waes. “Dan pas hebben we geprobeerd het te verkopen aan de VRT. En dan moesten we nog genoeg geld inzamelen. Dat was eigenlijk een groot risico.”

“Wij maakten een programma voor kijkers - dat waren er vorige week zo’n 1.680.000 - en dan zijn er een paar journalisten en politici langs beide kanten die hun mening spuien. De ene zegt dat het de identiteit bevordert, de andere vindt dat schandalig. Iedereen heeft zijn eigen invulling, maar voor mij draait het rond de mensen die er iets uit kunnen leren.”

“Er zijn honderden mensen die mij berichten sturen om bijvoorbeeld te zeggen dat hun tieners die bij wijze van spreken al maanden op hun kamer zitten, mee voor de tv zijn komen zitten om naar het programma te kijken. Dat doet mij plezier.”