De cannabissnoepjes die de politie van Turnhout aantrof.© Politie Regio Turnhout

Ook De Druglijn wijst op gevaar van cannabissnoepjes: “Ze zien er onschuldig uit, maar je weet niet wat erin zit”

Turnhout, Antwerpen -

Na de waarschuwing van de politie Turnhout en de spoedartsen van het AZ Turnhout voor cannabissnoepjes wijst ook De Druglijn op de gevaren. “Ze zien er misschien onschuldig uit, maar je hebt geen idee van de samenstelling. Bovendien voel je het effect pas met vertraging, waardoor je meer kans hebt op een overdosis”, zegt Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en illegale Drugs (VAD).

Maaike Floor

- dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 11 januari 2023 en wordt nu opnieuw uitgespeeld naar aanleiding van onze drugstest -

Begin 2023 werd een jongeman uit Turnhout in het ziekenhuis opgenomen die cannabissnoepjes had gegeten en zo een overdosis THC had binnengekregen. Naar aanleiding daarvan waarschuwden de politie Turnhout en ook spoedartsen voor de effecten van cannabissnoepjes, die een veel heviger effect kunnen hebben dan het roken van een joint.

LEES OOK. Politie en spoedartsen waarschuwen voor cannabissnoepjes: “Effect veel groter dan roken van joint”

“Een hoge dosis THC kan leiden tot paniek, angst en psychotische ervaringen”, weet Tom Evenepoel van De Druglijn. “Gelukkig is het voor zover wij weten geen wijdverspreid fenomeen, maar het lijkt er wel op dat het is overgewaaid uit de Verenigde Staten en Canada, waar cannabisgebruik in bepaalde staten gelegaliseerd is. Daardoor is er een commerciële markt ontstaan voor de ‘edibles’, zoals de eetbare varianten genoemd worden. Dit zijn daar de excessen van.”

Duurt langer

Het probleem met eetbare varianten met cannabis zoals cake, chocola of snoepjes is dat de dosering heel moeilijk te bepalen is. “Je weet niet wat de samenstelling is”, vervolgt Evenepoel. “Bovendien is het heel moeilijk om te doseren omdat het langer duurt voor het werkzaam is. Pas als de THC via de spijsvertering in je bloedbaan komt, voel je het effect. Misschien heeft iemand tegen die tijd al meerdere snoepjes gegeten, maar dan is het te laat om in te grijpen. Bij een joint voelt een gebruiker binnen een minuut effect, waarop iemand nog kan beslissen om wel of niet nog een trekje te nemen.”

Vooral onervaren gebruikers komen in de problemen met het roken van (te veel) cannabis, net als mensen die met eetbare cannabisproducten experimenteren. “Of uiteraard de combinatie van beide”, beweert Evenepoel. “Een snoepje ziet er onschuldig uit en dus is de drempel kleiner om het te nemen, ook voor niet-rokers. Dat is pure marketing, inzetten op wat mensen kennen. Die snoepjes zien er flitsend uit, maar nogmaals: je weet niet wat de samenstelling is. Als kinderen ermee in aanraking komen, is dat inderdaad ook erg gevaarlijk.”

Verboden

Bij het VAD hebben ze nauwe contacten met de drugshulpverlening, maar ook van hen hebben ze geen signalen gekregen dat er sprake zou zijn van een grootschalig probleem. Tom Evenepoel: “THC is verboden, dus mag in België niet verkocht worden. Ik vermoed dat mensen het via de onlinemarkt bestellen.” Ook CBD, dat andere bestanddeel van cannabis, is in Europa verboden in snoepjes of andere voedingsmiddelen.

De cannabissnoepjes in oorschelpvorm van Mike Tyson.© rr

In Amerika was in 2022 veel te doen rond de cannabissnoepjes die ex-bokser Mike Tyson op de markt had gebracht. Hij beet in 1997 tijdens een gevecht een stukje af van het oor van zijn tegenstander Evander Holyfield. Het voormalig zwaargewicht wilde daarom een cannabissnoepje in de vorm van een oorschelp laten maken. In Colorado mocht dat snoepje trouwens niet verkocht worden. Niet omwille van de dosis THC, maar omdat eetbare producten in de vorm van menselijke lichaamsdelen daar niet zijn toegestaan. Tyson zou daarom in Colorado een variant van zijn snoepje op de markt brengen in de vorm van de letter T.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER