Voormalig Nederlands minister van Justitie beveiligd wegens "ernstige bedreigingen", vanuit dezelfde hoek als bij Van Quickenborne?

De Nederlandse oud-minister van Justitie Ferd Grapperhaus wordt sinds enkele weken beveiligd vanwege "ernstig bedreigingen". Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse parket bevestigd na een bericht van de krant Het Parool hierover. De krant meldt dat de dreiging uit de hoek komt van de meest gezochte drugscrimineel van Nederland: Jos Leijdekkers, bekend als Bolle Jos en ook geen onbekende in ons land.

Na Belgisch minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) blijkt ook zijn voormalige Nederlandse collega Ferd Grapperhaus onder een beveiligingsregime te moeten leven. Net als bij Van Quickenborne lijken die bedreigingen vanuit het zware drugsmilieu te komen. 

Volgens de Amsterdamse krant Het Parool wordt Grapperhaus sinds enkele weken beveiligd. De dreiging die de aanleiding vormt van de beveiliging komt volgens de krant uit de hoek komt van Jos Leijdekkers, ook bekend onder de bijnaam Bolle Jos. 

Jos Leijdekkers wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland maar ook in België, via de havens van Rotterdam en Antwerpen. 

Zo zou uit gekraakte berichten van het Sky ECC-netwerk blijken dat Leijdekkers zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud. 

Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij buitensporig geweld, waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal. De vrouw -ook actief in de drugshandel- verdween op 20 oktober 2019 nadat ze in Amsterdam in een auto stapte. 

Mogelijk is er ook een link met de bedreigingen aan het adres van Belgisch minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Daaromtrent werden vorig jaar al verschillende Nederlanders opgepakt. 

Eén van hen is drugsbaron Flor Bressers, een compagnon van Jos Leijdekkers. Bressers, die al jaren voortvluchtig was, werd vorig jaar opgepakt en vanuit Zwitserland uitgeleverd aan ons land. Hij wordt gezien als één van de grootste cocaïnesmokkelaars in België. Zijn naam werd genoemd als brein achter de poging tot ontvoering van Van Quickenborne, iets wat hij heeft ontkend. 

"Verschrikkelijk"

Dilan Yesilgöz, de opvolger van Grapperhaus als minister van Justitie, laat via Twitter weten dat ze het verschrikkelijk vindt dat haar voorganger wordt bedreigd. Volgens de politica heeft hij als minister "belangrijke stappen gezet tegen de georganiseerde misdaad". 

Ze schrijft dat ze niet kan ingaan op de aard van de dreiging en de getroffen maatregelen. “Wel kan ik zeggen dat onze veiligheidsdiensten keihard werken aan zijn veiligheid. We zullen gezamenlijk een vuist moeten blijven maken tegen nietsontziende criminelen”.

Meest gelezen