RTV

Leraar Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar veroordeeld voor aanranding 15-jarig meisje op vorige school

Een leraar lichamelijke opvoeding van het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar is veroordeeld tot 12 maanden voorwaardelijk voor de aanranding van een 15-jarig meisje in zijn vorige school in Rotselaar. De directie van de school in Vorselaar heeft hem nu op non-actief gezet.

Een leraar lichamelijke opvoeding van het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar is tot 12 maanden voorwaardelijk veroordeeld omdat hij vorig schooljaar (2021) een 15-jarige leerlinge heeft aangerand. Hij gaf toen nog les in het Montfortcollege in Rotselaar. 

De leraar had zelf aangegeven aan zijn huidige directie in Vorselaar dat er een vonnis zat aan te komen. "We hebben hem daarop meteen op non-actief gezet", zegt directrice Birgit Mylle. "Voorlopig, want we hebben het vonnis hier nog niet ontvangen."

Aanranding op vorige school, het Montforcollege in Rotselaar

De turnleraar gaf les aan het slachtoffer in het eerste en derde middelbaar in het Monfortcollege in Rotselaar. Het meisje bouwde een goede band op met de leerkracht. Mentaal zat ze in een moeilijke periode, en ze kon altijd bij haar leraar terecht met haar problemen. Ze spraken ook buiten de schoolpoorten af. 

De leerkracht bracht haar soms ook naar huis met de auto. De eerste keer probeerde hij haar te kussen. Ze draaide haar hoofd weg, maar de 26-jarige man hield niet op. Uiteindelijk pakte hij haar pols en kuste hij haar tegen haar zin. Achteraf liet ze weten dat ze dat niet oké vond, maar dat hield de twintiger niet tegen.

Ze spraken buiten de schoolpoorten af, de leraar kuste het meisje tegen haar zin en greep naar haar schaamstreek

Op school greep hij in een computerlokaal naar haar schaamstreek. Hij raakte haar ook aan op het achterwerk en begon vaak seksueel getinte gesprekken en stuurde  soms foto’s van zijn ontbloot bovenlijf. Hij probeerde ook met zijn hand onder haar trui te gaan. Telkens gaf het meisje aan dat het te ver ging en dat ze het niet prettig vond. Uiteindelijk nam ze een vriend in vertrouwen, die samen met haar naar de school stapte. 

De schooldirecteur van het Montfortcollege confronteerde de leerkracht in juni 2021 met het verhaal van het slachtoffer. Hij ontkende alles, maar bood wel zijn ontslag aan. Enkele maanden later bekende hij de feiten deels in een politieverhoor.

Veroordeling

De rechtbank heeft de man nu veroordeeld tot 12 maanden met uitstel. Hij heeft de komende drie jaar een contactverbod met het slachtoffer en hij mag ook niet met minderjarigen werken. 

Het Kardinaal Van Roey-instituut in Vorselaar was zelf nog niet op de hoogte van de uitspraak maar heeft haar leerlingen en hun ouders wel op de hoogte gebracht van het feit dat er een vonnis zat aan te komen. De school heeft hen ook laten weten dat de betrokken leraar voorlopig geen toegang meer krijgt tot de school. "We wachten het vonnis af, om dan te bekijken welke actie we verder gaan ondernemen. Wellicht stopt onze samenwerking dan definitief."

We wisten niet dat er een onderzoek tegen de leraar liep, toen die bij ons aan de slag ging als leraar lichamelijke opvoeding

Directeur Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar, Birgit Mylle

Mylle benadrukt dat ze niet op de hoogte was van een rechtszaak toen de leraar vorig schooljaar solliciteerde en werd aangenomen. "Onze samenwerking is altijd vlot verlopen en we hebben ook nooit klachten gekregen", voegt ze er nog aan toe.

Tot zolang de leraar geschorst is, wordt de leraar lichamelijke opvoeding vervangen door een aantal andere leerkrachten op de school. Nu de veroordeling een feit is, zal de leraar ontslagen worden.

Meest gelezen