©  BELGA

Exit Dieter Penninckx bij KV Mechelen, Philippe van Esch is nieuwe hoofdaandeelhouder: “In het belang van de club”

KV Mechelen ziet licht aan het einde van de tunnel. Vlak voor de gewonnen bekermatch tegen KV Kortrijk kondigde de club aan dat er een eerste akkoord werd bereikt voor een herschikking van de aandelen en een kapitaalsverhoging, om zo de financiële onzekerheid weg te werken. Dieter Penninckx verdwijnt uit de club, de Nederlander Philippe van Esch wordt de nieuwe hoofdaandeelhouder.

Diederik Geypen
Bron: BELGA

Vandaag worden de principes verder besproken ­tijdens een buitengewone algemene vergadering. De krijtlijnen die op tafel ­liggen: Philippe van Esch en Eddy De Reys zorgen voor een kapitaals­verhoging, Dieter Penninckx zal uit de aandelenstructuur ­stappen. “In het belang van de club wil ik een stap terugzetten”, zegt Penninckx op de ­club­website. “Vijf jaar geleden ben ik anoniem als ­supporter in de club gestapt en als supporter stap ik er straks weer uit.”

CEO Frank Lagast was alvast tevreden met het principiële ­akkoord. “Dankzij de moedige ­beslissing van Dieter kunnen we verderbouwen aan onze club”, zegt Lagast. “Dankzij Eddy en Philippe kunnen we dat doen met extra middelen. Niet onbelangrijk: zo behouden we het DNA van onze club. Eddy is een ondernemer uit de Mechelse regio en al sedert de redding in 2002-2003 betrokken bij KV Mechelen. Philippe en Eddy zijn ervaren ondernemers, ze kennen KV Mechelen en dragen onze missie en visie uit. Eens het akkoord helemaal is goedgekeurd, kunnen we meer toelichting geven.”

Idee niet genegen

Van Esch wordt dus, niet geheel onverwacht, de nieuwe hoofdaandeelhouder. Aanvankelijk was nochtans niet iedereen in Mechelen dat idee genegen. “Gezien de geschiedenis van KV Mechelen (met de redding door de supporters twintig jaar geleden, red.) begrijp ik de wil om wat men statutair verankerd heeft (aandeelhouders die maximaal 49 procent mogen bezitten, red.) te behouden, maar vanuit het standpunt van de investeerder kan je moeilijk verwachten dat die zijn geld zomaar in de ploeg pompt”, zegt Thomas ­Peeters, sporteconoom en professor aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. “Dan vraag je in feite: Steun ons, maar je krijgt geen zeggenschap. Dat is een non-starter in de zakenwereld. Een businessmodel met een gespreid aandeel­houderschap staat trouwens onder druk. Niet alleen in België, ook in veel andere competities. Zo is er in de Premier League geen enkele club meer waar een meerderheidsaandeelhouder níét aan de touwtjes trekt. Bij ons probeert competitieleider Genk het op de oude manier vol te ­houden, maar daarbuiten blijven niet veel ­Belgische clubs over.”

©  BELGAIMAGE

Ultieme lakmoesproef

De ultieme lakmoesproef is ­natuurlijk het sportieve gebeuren. “Als de consequentie van de Belgen-politiek is dat een club als KV Mechelen op termijn moet afdalen naar de lagere reeksen, dan is het misschien toch beter om de controle in handen te geven van iemand die de club in eerste klasse houdt en vrijwaart van ­financiële problemen”, besluit Peeters. “Ik denk dat de KV-fans die de vereffening meemaakten meer wakker liggen van het afgeven van de controle, dan wel van een overname door een Belg of een buitenlander. Er zijn in het verleden ook Belgische clubs door Belgische hoofdaandeelhouders mismeesterd. Van Esch zit al langer in het voetbal via Helmond Sport (de Nederlandse zusterclub van Malinwa, red.). Hij kent KV Mechelen (hij had al 20 procent van de aandelen, red.) én KV Mechelen kent Van Esch. Hij kan een goede partij zijn, al blijft het bij ­elke overname koffiedik kijken hoe die uitdraait.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer