De Keniaanse LGBTQ+-activist, Edwin Chiloba

LGBTQIA+-activist die dood in kist is gevonden in Kenia, stierf door verstikking, oude vriend is hoofdverdachte

De Keniaanse LGBTQIA+-activist, Edwin Chiloba, is omgekomen door verstikking. Dat heeft de forensisch patholoog gemeld. Vijf verdachten zijn opgepakt, onder wie een vriend van het slachtoffer die meteen de hoofdverdachte is. Chiloba werd dood teruggevonden in een kist. De moord leidde tot veel verontwaardiging bij mensenrechtenorganisaties.

De Keniaanse activist "stierf door zuurstoftekort, wat veroorzaakt werd door verstikking", dat zei de forensisch patholoog Johansen Oduor. "Er werden sokken in zijn mond gestopt en een stuk spijkerbroek rond zijn gezicht gebonden", klonk het nog. 

Oduor, de hoofdpatholoog van de Keniaanse regering, vertelde dat tijdens de autopsie duidelijk werd dat Chiloba's nagels verkleurd waren, wat ook aangeeft dat hij stierf door een gebrek aan zuurstof. 

Chiloba had geen andere verwondingen opgelopen, zei de patholoog nog. In de media circuleerden eerder nochtans berichten dat de activist zijn ogen waren uitgestoken.

De politie heeft vijf mensen gearresteerd in verband met de moord, onder wie een van Chiloba's oude vrienden. Deze laatste wordt door de politie gezien als hoofdverdachte. Een magistraat gaf de politie de toestemming om de vijf verdachten 21 dagen vast te houden. De vijf zijn nog niet officieel aangeklaagd. Een motief werd nog niet vermeld. 

Mensenrechtenorganisaties linken moord aan geaardheid

Chiloba werd vorige week dood aangetroffen, zijn lichaam werd teruggevonden in een metalen kist die gedumpt was langs de weg in de buurt van de stad Eldoret, in het westen van Kenia. De twintiger studeerde in Eldoret mode aan de universiteit. Hij was een prominent LGBTQIA+-activist.

Verschillende mensenrechtenorganisaties brachten zijn dood in verband met zijn geaardheid en veroordeelden de moord sterk. In Kenia is homoseksualiteit strafbaar, activisten worden er vaak slachtoffer van intimidatie en geweld.

Op sociale media werd Chiloba beschreven als "een geweldig mens" en "iconisch modeontwerper". De politie heeft de moord nog niet aan de geaardheid van Chiloba gelinkt. Mensenrechtenorganisaties vragen om een grondig onderzoek. 

BEKIJK - Het lichaam van Edwin Chiloba werd vorige week dood aangetroffen in een kist vertelt een ooggetuige:

Videospeler inladen...

Meest gelezen