© ROBtv

Amerikaanse docu over paralympisch kampioene Marieke Vervoort eind januari in première: “Ze intrigeerde me meteen”

Op 28 januari gaat de film Marieke - Addicted to life over Marieke Vervoort in première op het filmfestival van Oostende. De Amerikaanse regisseur Pola Rapaport volgde de paralymisch sportster in de laatste drie jaren van haar leven. Voor de inwoners van Diest wordt een gratis vertoning georganiseerd op 8 februari.

Luc Weyens

Marieke Vervoort – Wielemie – werd geboren op 10 mei 1979. Ze leed aan een progressieve spierziekte maar legde zich toe op rolstoelracen. Ondanks haar fysieke beperkingen bouwde ze een indrukwekkende sportcarrière uit. Marieke werd paralympisch kampioen en wereldkampioen en werd bekroond met de titel van Grootofficier in de Kroonorde en met tal van nationale en internationale erkenningen en eretekens. In 2008 koos ze voor euthanasie. Die werd op 22 oktober 2019 voltrokken.

Marieke Vervoort met haar bronzen medaille in Rio de Janeiro. ©  REUTERS

Na haar overlijden werd ze de eerste inwoner van Diest die van de stad de titel van ereburger ontving. “Marieke werd wereldkampioen rolstoelracen en behaalde olympische medailles in Londen en Rio”, vertelt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest). “Haar uitzonderlijke sportprestaties en de manier waarop ze omging met de uitdagingen van haar ziekte leverden haar veel lof op van haar stadsgenoten. Daarom kozen we er ook voor om Marieke de eerste ereburger van Diest te maken.”

Veel sympathie en waardering

Wereldwijd wekte Marieke met haar inspanningen en prestaties sympathie en waardering op. Iedereen kende haar trouwens als Wielemie. Haar hond Zenn begeleidde haar en hielp haar overal waar dat kon, tot aan haar dood eind 2019.

Marieke en haar viervoeter waren onafschedelijk. ©  LWH

Ook de Amerikaanse regisseur Pola Rapaport raakte door geboeid. Zij volgde Marieke in de laatste drie jaren van haar leven. “Ik ontdekte het verhaal van Marieke Vervoort in de New York Times in september 2016”, vertelt de regisseur. “Enkele dagen daarvoor had ze de zilveren medaille gewonnen in de 400 meter rolstoelracen op de Paralympics in Rio. Ze intrigeerde me meteen.”

Wielemie won goud op de Paralympics in Londen. ©  BELGAIMAGE

Met haar filmteam bracht de regisseur het leven van Marieke in beeld. Zo werd bij Marieke thuis in Diest gedraaid en ook in het ziekenhuis werden opnames gemaakt. Het team filmde ook enkele uitdagende evenementen op haar bucketlist in binnen- en buitenland en verschillende publieke optredens en mediamomenten. Ook haar laatste dagen in Diest en de aanloop naar haar afscheid werden in beeld gebracht.

De documentaire gaat in première op het filmfestival van Oostende op 28 januari. Voor de inwoners van Diest wordt een vertoning georganiseerd op 8 februari 2023, in Cinema Paradiso op de citadel. Tickets zijn gratis, maar reservatie is verplicht via www.ccdiest.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten