Staatssecretaris De Moor over verslechterde toestand in kraakpand: "Beu om te horen dat ik het niet zou willen oplossen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) vraagt Fedasil om ter plaatse in een kraakpand mensen te gaan registreren. Tot nu toe zijn in dat pand in Brussel 114 mensen geregistreerd als asielzoeker die recht heeft op een opvangplaats, maar de diensten van De Moor krijgen niet langer informatie door. Er leven in het kraakpand nu al wekenlang minstens 900 mensen in mensonterende omstandigheden, en het wordt met de dag erger. Dat ze de wantoestanden niet zou willen aanpakken, ontkent De Moor.

Echte oplossingen lijkt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor niet te kunnen aandragen. "De voorbije drie weken hebben we ingezet op het gradueel overbrengen van asielzoekers naar het netwerk van Fedasil", zegt ze in "Terzake". "We hebben 114 mensen kunnen identificeren als asielzoeker. Op dit moment krijgen we geen verdere namen meer door. Dat kan kloppen, want tot nu toe steunde Fedasil vooral op informatie die het van advocaten van asielzoekers kreeg doorgespeeld.

Ik ben het eigenlijk een beetje beu om te moeten horen dat ik het niet zou willen oplossen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V)

"Daarom heb ik Fedasil gevraagd om ter plaatse te gaan en samen met humanitaire organisaties verder te verifiëren die het vertrouwen genieten van mensen in het gebouw." De Moor reageert duidelijke geïrriteerd op de vraag waarom dat niet eerder kon. "We wachten helemaal niet af. Ik ben het eigenlijk een beetje beu om te moeten horen dat ik het niet zou willen oplossen. Dan zou ik de voorbije maanden geen duizenden opvangplaatsen hebben gecreëerd."

BEKIJK - Nicole de Moor verdedigt haar beleid in "Terzake" maar heeft geen echte oplossing voor de toestand in het kraakpand in Brussel.

Videospeler inladen...

"U mag niet vergeten dat wij elke dag nieuwe asielzoekers opvangen die hier aankomen en dat we daar voorrang geven aan de meest kwetsbaren", verdedigt de staatssecretaris zich. "Er zijn veel dringende redenen om dit op te lossen."

Terloops wijst De Moor er ook op dat er "heel wat mensen verblijven die geen asielzoeker zijn". Daarbij benadrukt ze dat Fedasil voor deze mensen - daklozen bijvoorbeeld - niet bevoegd is. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

Als ik vandaag iedereen in de Paleizenstraat zou onderbrengen in het netwerk van Fedasil, heb ik geen plaats meer voor minderjarigen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V)

Het moge duidelijk zijn. Een eind aan de mensonterende toestanden in het kraakpand in Brussel is nog niet voor morgen. "Als ik vandaag iedereen in de Paleizenstraat zou onderbrengen in het netwerk van Fedasil, heb ik geen plaats meer voor minderjarigen. Dat is een heel moeilijke afweging."

Meer soelaas verwacht Nicole de Moor van een structurele hervorming van het asielbeleid. Daarvoor heeft ze een eerste pakket maatregelen klaar. "Ik wil méér zijn dan een crisismanager", zegt ze nog.

BEKIJK: "Terzake" ging een kijkje nemen in het kraakpand in Brussel.

Videospeler inladen...

Meest gelezen