Romain Doucelin / Hans Lucas

Vastgoedmarkt begint af te koelen: ontdek hoeveel een huis of appartement in jouw gemeente gemiddeld kost

De vastgoedmarkt begint stilaan af te koelen. Dat blijkt uit de meest recente Vastgoedbarometer van Notaris.be, de federatie van de notarissen. "Op jaarbasis zijn de prijzen blijven stijgen in 2022, maar in vergelijking met de inflatie zijn de prijzen eigenlijk gedaald", zegt Bart Van Opstal van Notaris.be aan VRT NWS. Huizen zijn gemiddeld genomen het duurst in Sint-Martens-Latem.

Goed nieuws voor wie een eigen woning of appartement wil kopen: de vastgoedmarkt begint stilaan af te koelen. De gemiddelde prijzen stijgen wel nog, maar minder snel dan de inflatie. "Het was een opmerkelijk jaar voor het vastgoed", zegt Van Opstal daarover. "Zeker in de tweede helft van het jaar zagen we een serieuze afkoeling. 7 procent minder transacties. Dat was lang geleden."

Volgens Van Opstal is die afkoeling het gevolg van "een cocktail aan redenen". "Aan de ene kant zijn de rentevoeten behoorlijk gestegen", legt hij uit. "Dat maakt het voor jonge mensen moeilijker om vastgoed aan te kopen. Je ziet ook dat er veel onzekerheid is door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Heel wat mensen zijn aan het twijfelen waardoor de vastgoedmarkt begint af te koelen."

Opvallend is dat – zeker in Vlaanderen - het aantal jonge kopers fors is toegenomen. "Bijna een op de drie kopers is jonger dan 30 jaar", zegt Van Opstal. "Veel jongeren zien de bui al hangen: de rentevoeten voor hun krediet zijn behoorlijk aan het stijgen en ze willen daarom het zekere voor het onzekere nemen."

Huis kost gemiddeld zowat 320.000 euro

Hoeveel kost een huis nu gemiddeld? Wel dat is sterk afhankelijk van waar in het land je een huis wilt kopen. Een huis is het gemiddeld duurst in Brussel. Daar moet je gemiddeld ruim 575.000 euro neertellen, meer dan het dubbele van een gemiddeld huis in Wallonië. Een huis in Vlaanderen kost gemiddeld een kleine 350.000 euro, zowat 30.000 euro meer dan de gemiddelde prijs in het hele land.

Huizen zijn nu 8,2 procent duurder dan een jaar eerder, dat is iets minder dan de inflatie. Rekening houdend met die inflatie was er in de drie regio’s een prijsdaling: -1,8 procent in Vlaanderen, -3,1 procent in Brussel en -4,3 procent in Wallonië.

Er zijn natuurlijk ook grote provinciale verschillen. Als we Brussel buiten beschouwing laten, is Waals-Brabant de duurste provincie. Een huis kost daar gemiddeld bijna 420.000 euro, zowat 20.000 euro meer dan de gemiddelde huizenprijs in Vlaams-Brabant. De goedkoopste Vlaamse provincie is Limburg. Het is de enige Vlaamse provincie met een gemiddelde huizenprijs onder de 300.000 euro. Rekening houdend met de inflatie daalde de prijs in alle Vlaamse provincies: van -3,3 procent in Vlaams-Brabant tot -0,7 procent in Oost-Vlaanderen.

GRAFIEK - Klik een provincie aan om de gemiddelde prijs van de afgelopen jaren te zien:

Sint-Martens-Latem gemiddeld duurste huizen

De duurste Vlaamse gemeente blijft ook dit jaar opnieuw Sint-Martens-Latem bij Gent in Oost-Vlaanderen. Een huis kost daar gemiddeld ruim 950.000 euro. De afgelopen vijf jaar is een huis daar bijna 40 procent duurder geworden. De goedkoopste gemeente is Menen in West-Vlaanderen op de grens met Frankrijk. Ondanks een prijsstijging van ruim 20 procent de voorbije 5 jaar, kost een gemiddeld huis er iets meer dan 200.000 euro.

De meest spectaculaire stijger de afgelopen 5 jaar is trouwens Baarle-Hertog, in de provincie Antwerpen. De gemiddelde prijs is daar met 65,5 procent gestegen. Een huis in 2018 kostte er nog geen 250.000 euro, nu is dat ruim 400.000 euro geworden. Kanttekening hierbij is dat er mogelijk niet veel huizen van eigenaar gewisseld zijn in de kleine gemeente en de verkoop van individuele huizen dus een grote impact gehad heeft op de gemiddelde prijs.

De prijzen zijn gemiddeld genomen het minst gestegen in de faciliteitengemeente Linkebeek vlak bij Brussel, daar kost een huis grosso modo evenveel als 5 jaar terug. Een pak minder zelfs als je rekening houdt met inflatie.

Zoek zelf naar jouw gemeente in onderstaande tabel. Er is bovenaan links een zoekveld waarin je een gemeente kunt intikken. Je kunt ook tekens sorteren op de verschillende kolommen.

Noot: Als je gemeente niet in de tabel staat, is er geen recente informatie over beschikbaar.

Appartement kost gemiddeld 260.000 euro

Een appartement kost in ons land gemiddeld 260.000 euro, een prijsstijging van +3,6 procent in vergelijking met 2021. Rekening houdend met de inflatie was er een prijsdaling van -6,4 procent. In Vlaanderen ligt dat aantal met gemiddeld ruim 267.000 euro net iets hoger. Ook bij de appartementen spant Brussel de kroon, met een gemiddelde prijs van ruim 280.000 euro. Het verschil is hier wel een pak kleiner dan bij de huizen. Een Waals appartement kost gemiddeld net iets minder dan 200.000 euro. Rekening houdend met de inflatie was er in de drie regio’s een prijsdaling: -6,5 procent in Vlaanderen, -6,1 procent in Brussel en -4,1 procent in Wallonië.

Net als bij de huizen, zijn er ook bij de appartementen grote provinciale verschillen. Zonder rekening te houden met de inflatie, steeg de prijs van een appartement in alle Vlaamse provincies: van +4,6 procent in Limburg tot +8,2 procent in Vlaams-Brabant.
Uitzondering was West-Vlaanderen: de prijs daalde er, ook voor inflatie, met -1,5 procent.

Lange tijd was West-Vlaanderen met de appartementen aan de kust de koploper, maar intussen vinden we de duurste gemiddelde prijs in Vlaams-Brabant waar je 287.000 euro moet neertellen voor een flat. Nipt gevolgd door West-Vlaanderen met een gemiddelde prijs van 283.000 euro.

"Het heeft voor een stuk te maken met de rush op appartementen aan de kust die er was tijdens de coronajaren", legt Van Opstal uit. "Die rush is intussen gaan liggen. In Vlaams-Brabant is de prijs voor huizen rond bijvoorbeeld Leuven zo hoog geworden dat veel mensen daar nu een appartement zoeken en dat drijft de prijzen er op." De laagste gemiddelde prijs in Vlaanderen vinden we andermaal in Limburg: een appartement kost er gemiddeld 234.000 euro.

GRAFIEK - Klik een provincie aan om de gemiddelde prijs van de afgelopen jaren te zien:

Gemiddeld duurste appartementen in ... Boutersem

Volgens de cijfers van Notaris.be betaal je de hoogste gemiddelde prijs voor een appartement in Vlaanderen in Boutersem in Vlaams-Brabant. De gemiddelde prijs bedraagt er 560.000 euro, maar wellicht gaat het om een tijdelijk fenomeen. "In kleinere gemeenten kan één bouwproject de gemiddelde prijs sterk beïnvloeden", zegt Van Opstal daarover. Boutersem stoot dus - tijdelijk - Knokke-Heist van de troon. Een appartement kost daar gemiddeld "slechts" 548.000 euro.

De laagste gemiddelde prijs voor een appartement vind je in Koekelare in West-Vlaanderen. Daar moet je gemiddeld 166.000 euro betalen voor een flat. Opmerkelijk: in Koekelare betaal je nu gemiddeld 23 procent minder dan 5 jaar geleden. Mogelijk heeft ook dat te maken met een relatief klein aantal appartementen dat verkocht is in die periode, waardoor individuele gevallen een grote impact hebben op de gemiddelde prijs.

De meest spectaculaire stijger bij de appartementen is Halen. De gemiddelde prijs voor een appartement is daar de afgelopen 5 jaar bijna verdubbeld van 185.000 euro in 2018 naar bijna 360.000 euro in 2022. Ook hier speelt mogelijk hetzelfde fenomeen mee.

Zoek zelf naar jouw gemeente in onderstaande tabel. Er is bovenaan links een zoekveld waarin je een gemeente kunt intikken. Je kunt ook tekens sorteren op de verschillende kolommen.

Noot: Als je gemeente niet in de tabel staat, is er geen recente informatie over beschikbaar.

Meest gelezen