Videospeler inladen...

Code geel voor kletsnatte dag met rukwinden, vanaf volgende week kouder en kans op smeltende sneeuw

Vandaag trekt over ons land een uitgebreide regenzone en waait het hard met rukwinden tot 90 km/u. Het KMI heeft code geel afgekondigd voor het hele land: voor regen tot 20 uur, voor wind geldt code geel tot 14 uur. De neerslaghoeveelheden kunnen oplopen tussen 20 en 40 liter per vierkante meter of lokaal zelfs meer. Vanaf volgende week wordt het dan frisser en wordt er winterse neerslag verwacht. 

Door een golvende regenzone wordt het vandaag een grijze en kletsnatte dag. Het KMI waarschuwt dat er behoorlijk wat neerslag kan vallen en kondigt code geel af. "Dat betekent dat er lokaal overlast of schade kan zijn, maar we verwachten geen overstromingen", zegt weerman Bram Verbruggen. Het noodnummer 1722 is geactiveerd. 

De wind uit het zuidwesten waait vrij krachtig tot krachtig met rukwinden van 70 tot 90 km/uur. "Vanochtend verwachten we de felste wind", zegt Verbruggen. "In de loop van de dag zal de windsterkte afnemen." 

VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman spreekt over een lastige ochtendspits met 300 km file. "Maar er heerst zeker geen chaos", benadrukt Beeckman. Op de E313 bij Hasselt ligt een boom op de weg, dat is ook het geval op de Brusselse Binnenring in Jette. In de Antwerpse haven staat een belangrijk kruispunt op de Noorderlaan onder water.

Wat brengt de komende dagen?

Vanavond blijft het eerst regenachtig, maar vanaf middernacht wordt het veelal droog met enkele opklaringen. De minima schommelen dan tussen 4 en 9 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, met pieken tot 50 à 60 km/uur.

Morgen blijft het meestal droog met mogelijk een paar lokale buien, vooral over de zuidelijke helft van het land. Het wordt wisselend bewolkt met brede opklaringen in de kustregio en het noordwesten van het land, later ook in het centrum. De maxima liggen tussen 4 en 10 graden. De wind blijft goed voelbaar, met pieken aan de kust tot 70 km/uur.

BEKIJK - Het weerbericht van 11 januari:

Videospeler inladen...

Winterse buien, smeltende sneeuw

Zaterdag start met opklaringen, maar in de loop van de dag komt een regenzone aanzetten met opnieuw veel regen en wind. Vanaf zondag wordt het frisser (temperaturen tot 7 graden) en wisselvallig.

Maandag
kunnen de buien een winters karakter krijgen. De temperaturen komen ook lager te liggen. We gaan maandag richting 4 graden en ook dinsdag wordt het niet veel warmer dan 3 graden. Er is in Vlaanderen kans op smeltende sneeuw.

Meest gelezen